Diyarbakırlı ve Muğlalı gençler Türkiye’yi anlatıyor

Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Leyla Neyzi yönetiminde disiplinler arası bir ekip tarafından hazırlanan ‘Tahayyül ve Karşılaşmalar Arasında: Diyarbakırlı ve Muğlalı Gençler Anlatıyor’ web sitesi açıldı. Sitede, biri Türkiye’nin doğusu, diğeri batısındaki iki kentte yaşayan 22 gencin geçmişleri, yaşam deneyimleri, gelecek hayalleri ve Türkiye’nin gündemine dair algı ve yorumlarından kesitler sunuluyor.


  Leyla Neyzi  

Yöneticiliğini Prof. Leyla Neyzi’nin yaptığı projenin ana hedefi, Türkiye toplumunun çoğunluğunu oluşturmalarına rağmen seslerini yeterince duyuramayan gençlerin duygularına tercüman olmak, onların seslerini duyurmak.

Proje, sivil toplumun gelişmesi için sözlü tarihin önemli bir araç olduğu vurgusuyla, toplumsali çatışmaların çözümüne katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Türkiye’nin son yıllarda ülke gündemine oturan doğu ve batı arasında yükselen farklılıklar ve çatışmalar göz önüne alınarak proje kapsamında doğudan Diyarbakırlı ve batıdan Muğlalı gençlerle yapılan görüşmeler yer alıyor.

Araştırma sürecinde, bu iki ilde yaşayan, çoğunluğu yirmili yaşlarında, farklı ekonomik sınıflardan, farklı kimliklerden, kent ve kırsal kesimden kadın ve erkeklerle sözlü tarih görüşmeleri yapıldı. Bu illerin yanı sıra Berlin’de yaşayan Diyarbakırlı ve Muğlalı gençlerle de görüşüldü. Proje kapsamında görüşülen kişi sayısı 100, toplam görüşme sayısı ise 200 olarak belirtiliyor.

Proje kapsamında, web sitesine ek olarak hazırlanan ‘Tahayyül ve Karşılaşmalar Arasında: Diyarbakırlı ve Muğlalı Gençler Anlatıyor’ isimli sergi 30 Kasım - 29 Aralık 2012 tarihleri arasında Galata’daki Hamursuz Fırını’nda olacak.

Sergi etkinlikleri arasında, projeye dahil olan gençlerin de katılacağı bir panel ve proje kitabının tanıtımı da olacak. Görsel malzemeyle de zenginleştirilen kitap, gençlerin sesini geniş bir okuyucu kitlesine duyurmayı amaçlıyor.

Projenin destekçileri arasında Stiftung Mercator, İstanbul Politikalar Merkezi, Açık Toplum Vakfı, Global Dialogue ve Heinrich Böll Stiftung da yer alıyor.

‘Tahayyül ve Karşılaşmalar Arasında: Diyarbakırlı ve Muğlalı Gençler Anlatıyor’ web sitesine www.gencleranlatiyor.org adresinden ulaşabilirsiniz.

 

 

 

Kategoriler

Güncel Türkiye