Mirzoyan: Kara sınırının açılması konusunda bir gelişme yok

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan Türkiye – Ermenistan arasındaki kara sınırının açılmasına dair gelişmeleri değerlendirdi. Mirzoyan, “Tahran’da Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan sınırın üçüncü ülke vatandaşlarına ve diplomatik pasaport sahiplerine açılması yönündeki anlaşmayı teyit etti ancak şu ana kadar bir sonuç alınamadı” dedi

Bakan Mirzoyan, “Üçüncü ülke vatandaşları ile diplomatik pasaport sahibi Ermenistan ve Türkiye vatandaşlarına kara sınırlarının açılması konusu görüşüldü ve anlaşmaya varıldı. Bu anlaşmayı 23 Ekim’de Tahran’da Bakan Fidan’la da teyit ettik. Gördüğünüz gibi bu yönde somut ve objektif adımlar atılmadı ya da nihai bir sonuç alınamadı. O sınır, adı geçen grubun insanlarına açık değil” şeklinde konuştu.

Bakan, her iki tarafta da kontrol noktaları, yollar, köprüler gibi altyapı çalışmaları yapıldığını ancak sınırın kapalı kaldığını belirtti.

Ermenistan Devlet Gelir Komitesi Başkan Yardımcısı Karen Tamazyan geçen hafta , Ermenistan-Türkiye sınırındaki Margara (Alican) sınır geçiş noktasının kapsamlı bir tadilattan sonra kullanıma hazır olduğunu söylemişti.

Zengezur talepleri

Öte yandan Mirzoyan Türkiye ve Azerbaycan tarafından sürekli gündeme getirilen Zengezur koridoru taleplerine de değindi. 

Mirzoyan Ermenistan’ın herhangi bir koridor oluşturulması konusunda herhangi bir taahhütte bulunmadığını vurguladı ve şöyle konuştu:

“Ne 9 Kasım (2020) tarihli açıklamanın 9. maddesiyle, ne çok daha ayrıntılı olarak sunulan ve 9. maddenin açılışını yapan 11 Ocak tarihli sonraki açıklamayla, ne de daha sonraki herhangi bir açıklamayla herhangi bir yükümlülük altına girilmemiştir” dedi. 

Mirzoya ayrıca , “Ermenistan güvenlik sorunlarını çözmek için yeni müttefikler bulmaya çalışmalı” diye konuştu.

Aklı başında ve rasyonel her devletin her zaman yeni müttefikler ve destekçiler bulmak için çaba göstermesi gerektiğini vurgulayan Mirzoyan, “2020 savaşı ve sonrasında yaşananlar gibi bir felaketten sonra bu bizim için özellikle açık ve zorunluydu. Müttefik mekanizmalarımızın beklentilerimizi karşılamadığı bir durumla karşı karşıya kaldık. Bu mekanizmaların çalışmadığına şahit olduğumuz yönünde değerlendirmeler sıklıkla tarafımızdan yapılıyordu” dedi. 

“Zirve gündemde yok’

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan şu an Ermenistan ve Azerbaycan devlet liderlerinin katılımıyla bir görüşme öngörülmediğini de dile getirdi.

Taraflar arasında doğrudan iletişime ilişkin soruyu yanıtlayan bakan, bunun yalnızca üst düzeyde değil, "sahada" da yapıldığını ifade etti. Temaslara örnek olarak bakan, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla esir alınan 32 Ermeni'nin nakline ilişkin düzenlemeden bahsetti.

Mirzoyan sözlerine şöyle devam etti:

"Ancak görüşmelerdeki olumlu gidişat devam etmedi ve Aliyev'in açıklamalarına göre, varılan anlaşmalar da dahil olmak üzere tam bir gerileme yaşandı. Özellikle Aliyev'in sınır belirleme, yeni sınırların ve haritaların kullanılmasına ilişkin açıklamaları. Sınır çizme komisyonunun çalışmalarını öngören Azerbaycan kuvvetlerinin Ermenistan'ın işgal altındaki topraklarını terk etmeyeceği iddia ediliyor. Ancak Ermenistan barış gündemine bağlı kalmaya devam ediyor ve Azerbaycan'ın yapıcı alana döneceğini umuyor."

Mirzoyan “İki ülke liderlerinin veya dışişleri bakanlarının görüşmesi konusunda anlaşma sağlanamadı” dedi ve  “Aliyev'in açıklamaları ve toprak taleplerinden de anlaşılacağı üzere gerilimin tırmanması tehdidi gerçektir” diye konuştu. 

(Ermenistan Kamu Radyosu)

Kategoriler

Güncel