Santa Maria Kilisesi'ne saldırıya dair yeni detaylar

Sarıyer Büyükdere'deki Santa Maria Latin Katolik Kilisesi'ne 28 Ocak Pazar günü yapılan ve 1 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya dair yeni detaylar ortaya çıktı. Rusya ve Tacikistan vatandaşı katil zanlıları ile birlikte 51 kişi gözaltına alındı, bunların 23'ü sınırdışı edilecek. Saldırganlardan birinin silahının tutukluk yapması sonucu, panik yapıp kaçtıkları da ortaya çıktı.

İçişleri Bakanı Yerlikaya,  gözaltına alınan katil zanlılarının DAEŞ mensubu olduğunun değerlendirildiğini  söylemişti. Saldırıyı da IŞİD (DAEŞ) üstlendi. 

Operasyona ve şüphelilere ait yeni bilgiler ortaya çıktı. Gözaltına alınanların Tacikistan, Rusya ve Türkiye vatandaşı oldukları belirlendi. 150 kişilik özel bir ekip tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında önce şüphelilerin araçları tespit edildi. Aracın yol güzergahını takip eden ekipler, şüphelilerin Başakşehir Güvercintepe Mahallesi’ne gittiğini belirledi.

Burada tespit ettikleri adreslerin yakınlarında kar maskelerini de bulan ekipler adreslere operasyon yaptı. Operasyonlarda saldırıyı gerçekleştiren Tacikistan uyruklu A.K. ,  Rusya uyruklu D.T. ile birlikte saldırıyla ilgisi olduğu tespit edilen 51 kişi gözaltına alındı.

Şüphelilerden 23’ü sınır dışı edilmek üzere geri gönderme merkezine teslim edilirken 28 şüphelinin ise emniyetteki işlemleri sürüyor.

Öte yandan şüphelilerin olayda kullandığı aracın 1 yıl önce Polonya’dan Türkiye’ye getirildiği, aracın bu süre içerisinde hiç trafiğe çıkmadığı, olay günü şüpheliler tarafından kullanıldığı belirlendi. Aracı getiren kişinin ise 2 gün kaldıktan sonra geri döndüğü öğrenildi. Ayrıca olay günü saldırıyı gerçekleştiren şüphelilerden A.K.’nin silahının tutukluk yapması sonucu, şüphelilerin panik yapıp kaçtığı ortaya çıktı.

Saldırı anında Polonya'nın İstanbul Başkonsolosu Witold Lesniak'ın da ailesiyle ayinde olduğu öğrenildi.

"Başaramayacaklar"

Öte yandan İstanbul Latin Katolik  Cemaati Episkoposu Massimiliano Palinuro, saldırıyla ilgili yeni bir yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"28 Ocak 2024 tarihinde episkoposluğumuza bağlı olan Büyükdere Meryem'in Doğuşu Katolik Kilisesi'nde meydana gelen elim saldırıdan sonra 12 saat gibi kısa bir süre içerisinde olayın faillerini ve bağlantılı oldukları kişileri yakalama başarısını gösteren, başta İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya olmak üzere tüm kolluk kuvvetlerine minnettarlığımızı ifade ediyoruz. Bu vesile ile İstanbul'daki Katolik cemaatlerinin kiliselerinde ibadetleri süresince güvenlik önlemlerinin artırılması ve sıkılaştırılması hususunda sizlerin yoğun desteğine ihtiyaç duyduğumuzu beyan ederiz. Asırlar boyunca tüm dinlerin kardeşçe yaşadığı İstanbulumuzda bu karşılıklı sevgi ve saygı ikliminin devam edebilmesi için gösterdiğiniz çaba için müteşekkiriz.

İstanbul’daki yaşayan Katolikler olarak ülkemiz insanlarının samimi kardeş sevgisini, vicdanını ve misafirperverliğini biliyoruz. Ülkemizi ve insanlarımızı çok seviyoruz. Terör eylemi aracılığıyla dehşet dalgası yaydığını sanarak kiliselere kendimizi kapatıp kapılarımızı içeriden kilitleyeceğimizi düşünen kişi ve grupların bunu başaramayacaklarını belirtmek isteriz."

(Ntv, Ajanslar, Agos)

Kategoriler

Güncel