Newroz Diyarbakır'da kutlandı, çözüm ve diyalog mesajları verildi

2024 Newroz’u Diyarbakır’ın Bağlar ilçesindeki Newroz Park’ında yapılan kutlamayla son buldu.

“Rabe dema azadî û serkeftinê ye” (Kalk, özgürlüğün ve barışın zamanıdır) şiarıyla gerçekleştirilen Newroz kutlamasına binlerce yurttaş yoğun katılım gösterdi. Alandan DEM Parti bayrakları ile flamalar dalgalandı. 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Keskin Bayındır ve Çiğdem Kılıçgün Uçar, Kürt siyasetçi Leyla Zana ile Mehmet Öcalan Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan da Newroz'a katılan isimler arasındaydı.

Zana, Öcalan'ın  barış ve çözüm çabalarına işaret ederek, "Bir kez daha bu yolun açılmasına hazır mısınız?" diye sordu. Kitle hep birlikte "Evet" yanıtı verdi. 

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan konuşmasında şunları söyledi:  "Kürt karşıtı ittifakla birlikte kirli hesaplar yapılıyor. Ankara'daki kirli hesapları yapanlar saray'da ise terazi Amed Newrozundadır. Savaş Ankara'da ise barış Amed Newrozundadır"

Bakırhan çözüm ve barış için İmralı'yı işaret etti. Yerel seçimlere değinen Bakırhan, "Büyük askeri opersyonlar yapacağız demek daha fazla can ve kan kaybı demektir.  Emeklinin, emekçinin sofrasından ekmeğini çalmaktır. Bir kez daha sesleniyoruz gelin savaş yerine büyük operasyon yerine barışı tercih edin, diyalogu, müzakereyi tercih edin. Bu ülkenin geleceği savaş çığırtkanlığında değil. Savaş çığırtkanlığına hep birlikte gereken cevabımı vereceğiz" dedi. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı iken tutuklanan ve şu an DEM Parti Ankara Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı olan tutsak Gültan Kışanak'ın da mesajı okundu. Kışanak mesajında  "Newroz mazlumların, ezilenlerin baharı; zalimlerin, despotların ise karakışıdır. Çünkü yaşamın özünde özgürlük vardır, baskı, zulüm esaret egemenlerin icadıdır. Yaşam her zaman özüne kavuşmak için direnir ve kazanır. Bu kez de öyle olacak, yaşam kazanacak, özgürlük kazanacak, Newroz kazanacak. Newroz DEM’i, şimdi yaşamı ve özgürlüğü kazanmanın DEM’i! Em li vir bûn, em li vir in û em ê her dem li vir bin. (Buradaydık, buradayız ve burada olacağız)" dedi.

Kutlamada Tunuslu sanatçı Emel Mathlouthi de sahne aldı. 

Diyarbakır’da, 2017 Newrozu’nda alana giriş yapmak isteyen üniversite öğrencesi Kemal Kurkut da polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdiği yerde anıldı, fotoğrafına karanfiller bırakıldı.

(Evrensel,  Mezopotamya Ajansı) 

Kategoriler

Güncel