İran'dan İsrail'e misilleme: Saldırı büyük ölçüde durduruldu

Geçtiğimiz haftalarda Suriye'de İran temsilciliğine saldırı düzenlemişti. Saldırıdan İsrail'i sorumlu tutan İran misilleme yapacağını duyurmuştu. İran İsrail'e silahlı insansız hava araçları (SİHA) gönderdi. ABD ve İngiliz kuvvetleri bazı SİHA'ları havada düşürdü, kimi SİHA'lar ise Kudüs semalarında görüldü ve patlama sesleri duyuldu.İsrail ordusu, İran'ın askeri hava unsurlarının çoğunun İsrail sınırları dışında etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Ülkenin güneyindeki askeri üste ufak çaplı hasar meydana geldiği, bir kişinin yaralandığı bildirildi.

İsrail ordusu, İran’ın ülkeye saldırmak üzere silahlı insansız hava araçları (İHA) gönderdiğini açıkladı. Ordudan Cumartesi akşamı yapılan açıklamada, SİHA’ların İsrail topraklarına ulaşmasının saatler sürebileceği belirtildi.

Channel 12'nin haberinde, İsrail ordusunun en üst düzeyde alarm konumunda olduğu ve "tüm hedefleri takip ettiği" belirtildi.

İran Devrim Muhafızları tarafından yapılan açıklamada ise, İsrail topraklarına "onlarca İHA ve füze" gönderildiği belirtildi.

Pazar sabaha karşı 02.00 sularında SİHA'ların ABD ve İngiliz güçlerince havada vurulduğu bildirildi. Ürdün jetlerinin de önleme saldırılarına katıldığı açıklandı. 

Bazı SİHA'lar ise Kudüs semalarında görüldü ve patlama sesleri duyuldu. 

İsrail savunma kaynakları, hava savunmalarının başarılı olduğunu ve düzinelerce  tehdidi ortadan kaldırdığını  öne sürdü.

İsrail ordusu, İran'ın askeri hava unsurlarının çoğunun İsrail sınırları dışında etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Ülkenin güneyindeki askeri üste ufak çaplı hasar meydana geldiği, bir kişinin yaralandığı bildirildi.

ABD Başkanı Biden, İran’ın insansız hava araçları ve füzelerinin neredeyse tamamını düşürmesinde İsrail'e yardımcı olduklarını açıkladı.
İsrail'in savunmasına yardımcı olabilmek için geçen hafta bazı ilave Amerikan askeri unsurlarının bölgeye kaydırıldığına işaret eden Biden, "İsrail'in güvenliğine olan bağlılığımız tamdır” dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı ise, Tahran'ın herhangi bir askeri saldırıya karşı çıkarlarını korumak için daha fazla “savunma önlemi” almaktan çekinmeyeceğini söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’ın SİHA  saldırısı öncesi, ülkenin savunma sistemlerinin aktif hale getirildiğini ve ordularının hazır olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, Cumartesi günü üst düzey güvenlik yetkilileriyle acil bir toplantı yaptıktan sonra İran'ın saldırılarına karşı İsrail'e "güçlü" destek sözü verdi.

Misillemenin nedeni

İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlenmişti.

Saldırıda, İran Devrim Muhafızları’ndan ikisi general yedi kişi ölmüştü.

İran saldırıyla ilgili olarajk İsrail’i suçlamış, ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, saldırının ülkesinin topraklarına yönelik bir saldırı anlamına geldiğini belirterek, "Kötü rejim bir hata yaptı. Cezalandırılmalı ve cezalandırılacak" demişti.

İsrail ise saldırıyla bağlantılı olduğunu ne doğrulamış ne de yalanlamıştı.

Bu arada Cumartesi gecesi binlerce İsrailli Netanyahu hükümetine karşı yürüyüş yaptı ve  Gazze'de  6 aydır süren savaşın bitirilmesini talep etti

Öte yandan Lübnan'deki İran yanlısı Hizbullah grubu da İsrail işgalindeki Golan tepelerine füze saldırısı düzenledi. 

(Ajanslar, BBC Türkçe,Reuters)

Kategoriler

Güncel