Uluslararası Adalet Divanı Azerbaycan'ın itirazlarını ele alacak

Uluslararası Adalet Divanı "Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme'nin Uygulanması"na ilişkin davada Azerbaycan'ın ileri sürdüğü ön itirazları görüşecek. Lahey'de halka açık yapılacak oturumlar 15 Nisan Pazartesi'den 19 Nisan Cuma'ya kadar sürecek

16 Eylül 2021'de Ermenistan, Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme'nin ihlaliyle ilgili olarak Azerbaycan aleyhine dava açmıştı.  21 Nisan 2023 tarihinde Azerbaycan, Mahkemenin yargı yetkisine ilişkin ön itirazlarda bulunmuştu.

Mahkeme Başkanı, 25 Nisan 2023 tarihli bir talimatla, Ermenistan'ın bu ön itirazlara ilişkin gözlemlerini ve sunumlarını yazılı olarak sunabileceği süre olarak 21 Ağustos 2023'ü belirledi. Ermenistan beyanını bu süre içerisinde sundu. Mahkeme, tarafların görüşlerini dinleyecek.

Adalet Divanı'ndaki hukuki mücadele, Eylül 2021'den itibaren karşılıklı olarak sürüyor.

UAD, Aralık 2021'de acil durum emirleri yayınlayarak her iki tarafı da ırkçı nefreti kışkırtmayı ve teşvik etmeyi önlemeye çağırdı.

Ancak gerilimler durmadı ve, bu süreç Azerbaycan'ın geçtiğimiz Eylül ayında  Dağlık Karabağ bölgesine saldırmasıyla sonuçlandı.

Böylece bölgedeki tüm etnik Ermeni nüfusu Ermenistan'a sığındı.

Ermenistan tekrar Uluslararası Adalet Divanı'na başvurdu ve Mahkemeden Azerbaycan'a askerlerini Karabağ'dan çekmesi ve Ermeni mültecilerin güvenli bir şekilde evlerine dönmelerine izin vermesi yönünde talimat verilmesini talep etti.



Kategoriler

Güncel