Canlı Yayın

Hrant Dink Vakfı’nın 'Mardin ve Çevresi Toplumsal ve Ekonomik Tarihi' başlıklı konferansı 3 Kasım Cumartesi günü devam ediyor. Konferansı buradan canlı izleyebilirsiniz.

Toplantıya yoğun ilgi gösterildi

Hrant Dink Vakfı’nın, Mardin Tabipler Odası, Mardin Barosu, Mardin KAMER, Mardin Sinema Derneği, Turabdin Süryani Kültür ve Dayanışma Derneği’nın işbirliğiyle düzenlediği Mardin ve Çevresi Toplumsal ve Ekonomik Tarihi başlıklı bilimsel toplantı, 02 Kasım Cuma günü, Erdoba Elegance Otel ve Konferans Salonu’nda başladı. 1838-1938 yılları arasında Mardin ve çevresindeki illerde yaşanan ekonomik değişimleri ve toplumsal hareketliliği ele almak amacıyla tasarlanan toplantının hoş geldiniz konuşmasını Rakel Dink yaptı. Konuşmasında bu topraklarda yaşanan ve yaşanmakta olan acılara değinen Dink, Hrant Dink’in bir cümlesiyle toplantıyı başlattı: “İlkin sanki bu topraklarda hiç Ermeni yaşamamıştı. Zaten Dolmabahçe’yi Ermeni Balyan değil İtalyan Bali yapmıştı. Ani diye bir kent yoktu, Anı vardı. Hadi diyelim yaşamamışlardı ama o kadar da çok değillerdi. Azlardı ama azmışlardı. Eh böyle olunca da tabii şefkatle göçertilmişlerdi. Sonra ne yapalım ki yolda hastalıktan bir miktar telef olmuşlardı. Eh onlar da bir nevi insandı, yazıktı tabii, gerçi bir miktar ölmüşlerdi ama çok miktarda da öldürmüşlerdi… Sonra? Sonrası yok işte, velhasıl bir şeyler olmuştu ama o şeyler de zaten asılsızdı”. Süryani Dernekler Federasyonu Başkanı Evgil Türker ise, açılış konuşmasında bu düzeyde bilimsel bir toplantının parçası olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Vakıf adına görüş bildiren Cengiz Aktar, “öğretilen tarih ve gerçekler konularına vurgu yaparken, bugün okullarda tarih diye okutulan derste özellikle Gayrimüslümler hakkında utanç verici ifadelerin hala yaygın olduğuna” dikkat çekti. Konferansın açılış tebliği ise,”Çatılardan Görünen - Mardin’de Herkes Çatılardan Ne Görebiliyordu-1915” David Gaunt tarafından sunuldu.

Hrant Dink Vakfı’nın websitesi www.hrantdink.org üzerinden de canlı yayınla izlenebilen ve büyük ilgi gören ilk oturumda Mardin’in geleneksel kent dokusu, Mardin’deki kültürel çeşitlilik, Turabdin tarihi, kayıp DOM kavmi, 1878 Siirt raporu gibi konuları mercek altına aldı.

Suavi Aydın başkanlığında gerçekleştirilen “Mardin ve Çevresinin Genel Görünümü” başlıklı bu oturumuda Cafer Sarıkaya, “1873 Viyana Evrensel Sergisi’nde Mardin ve Çevresinin Toplumsal ve Ekonomik Tarihine Bakmak”, Füsün Alioğlu,” Mardin’in Geleneksel Kent Dokusu”, Osman Köker “ 20.Yüzyıl Başı Mardin Sancağında Kültürel Çeşitlilik” tebliğlerini sundu.

“Bölgenin Etnik Çeşitliliği” başlıklı ikinci oturum ise Rober Koptaş başkanlığında gerçekleşti.

Ramazan Turgut, Kürtlerin arasında asimile olma yolundaki Dom-Kayıp kavmin kimliksiz yaşamlarını belgesel eşliğinde sunarken, bilimsel çalışmaların yetersiz olduğunu dile getiren Mehmet Ali Aslan, Turabdin tarihinin gizemi, Mıhallemiler’e ışık tutmaya çalıştı. Londra Gomidas Enstitü Başkanı Ara Sarafian ise bölge nüfus çalışmalarında Ermeni kaynaklarındaki verileri gündeme getirdi. Abdürrahim Özmen “ Hafıza ve Hayat” başlıklı tebliğinde bölgedeki Suryanilerin farklı dönemlerde yaşadığı travmalara ve buna verdikleri tepkilerin analizine yer verildi.

Bilimsel toplantı, 03 Kasım Cumartesi günü “Bölgeye Müdahaleler, Milliyetçilikleri Ortaya Çıkışı”, “Mardin’de Şiddet, Pogrom ve Soykırım”, “Mardin’de Şiddet, Pogrom ve Soykırım”, “Travma Sonrası Yaşam”başlıklı oturumların ardından, bir genel değerlendirme ile son bulacak.

 

Kategoriler

Güncel Azınlıklar