Kilise yıkımında anlaştılar

Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde 40 yıldır Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılan 232 yıllık Ortodoks Kilisesi'nin restore edilerek müze olarak turizme kazandırılması beklenirken, yıkım kararı alındı.

Doğan Haber Ajansı'nıdan Yaşar Anter'in haberine göre; Belediye Başkanvekili ve meclis üyesi CHP'li Dursun Göktepe, 'Bir üniversite tarafından verilen 'çürük, yıkılması gerekir' raporunun ardından Valilik, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Müdürlüğü ve belediye olarak görüşmeler yapıldı ve ön mutabakat sağlandı. Bina tamamen yıkılıp meydan haline getirilecek' dedi. Yıllardır imza toplayıp, kilisenin restore edilerek kültür turizmine kazandırılmasını bekleyen çarşı esnafı ve sivil toplum örgütleri ise karara tepki gösterdi.

Barlar Sokağı'ndaki Barış Meydanı'nda 1965 yılından bu yana Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılan 232 yıllık Aya Nikola Kilisesi'nin, restore edildikten sonra Bodrum Denizcilik ve Süngercilik Müzesi olarak turizme kazandırılması için Bodrum Belediyesi önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurdu. Restorasyon izni beklenirken, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un tutuklanma sürecinde belediye başkanvekili olarak görev yapan Dursun Göktepe’nin kilisenin yıkılacağını açıklaması Bodrum’u karıştırdı.

Doğan Haber Ajansı’nın sorularını yanıtlayan Belediye Başkan vekili Dursun Göktepe, Pamukkale Üniversitesi’nin 1780 yılında inşaa edilen kilisede inceleme yaptığını belirtti. Göktepe şöyle dedi: 'Binaya 'çürük, yıkılması gerekir' raporunun ardından Valilik, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Müdürlüğü ve belediye olarak görüşmeler yapıldı ve ön mutabakat sağlandı. Bina tamamen yıkılıp meydan haline getirilecek” dedi.

Padişahlar onarım fermanı vermişti

Bodrumlu araştırmacı yazar Erdoğan Kayalar, 1780 yılında inşa edilen Ortodoks kilisesi için Osmanlı padişahları 1'inci Abdülhamit, Sultan 3'üncü Selim ve Abdülmecit zamanında 3 kez onarım fermanı verildiğini söyledi. Kayalar şöyle konuştu: '232 yıllık bina önceleri Ortodoks, ardından yıllarca Rum Kilisesi olarak kullanılmış. Daha sonra, depo, sinema, elektrik idaresi, tiyatro, kayıkhane ve son olarak da halk eğitim merkezi olarak kullanıldı. Bu nedenle yaklaşık 45 yıldır sıva altında kalan kilisenin eski haline getirilmesi kültür turizmi açısından yararlı olur” diye konuştu.

Yüzde 99 onarılsın diyor

Bodrum Çarşı Esnafı Derneği Genel Sekreteri Duran Öztürk de, 4 bin kişi ile bir anket çalışması yaptıklarını ve katılımcıların yüzde 99’unun kilisenin eski haline dönüştürülmesini istediğini söyledi. Öztürk şunları söyledi: 'Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na bu yönde başvurumuzu yaptık. Ayrıca İstanköy Belediyesi, binanın eski haline getirilmesi için gerekli restorasyonda tüm masrafları karşılamaya hazırdı. Bodrum Belediyesi bu yönde aldığı kararı bakanlığa iletti. Restorasyon kararı beklerken, birden 'bina çürük yıkılsın' kararı alındığını duyunca şok olduk. Kesinlikle bu kararın karşısındayız. Tarihin, kültürel bir mekanın yıkılmasına asla izin vermeyiz.'

'Kilisenin bir taşına dokundurtmayız'

Mavi Yol Girişimi Sözcüsü Filiz Dizdar da, bina önünde geçmişte çeşitli eylemler yapıldığını ve binanın restore edilmesi beklenirken yıkım kararı alınmasının son derece saçma olduğunu savundu. Dizdar şöyle devam etti: 'Bodrum'un kültürel ve tarihi değerlerini işte böyle birer birer yok ediyoruz. Bina çürükse, altındaki tarih ile mi yok edilmeli. Üstündeki binayı yıkar altından çıkan tarihi korursun, rapor ve karar şaşkınlık verici. Bu kararın kesinlikle karşısında olduğumuzu ve kilisenin üzerine kurulan halk eğitim binasının betonlarının kaldırılması ancak, kilisenin bir taşına dahi dokunulmaması için ne gerekiyorsa yapacağız.'

Kocadon: Korunmalı

Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise, binanın Bodrum Koruma Amaçlı Revizyon ve İlave İmar Planı'nda Anıt Eser Kilise olarak gösterildiğini ve tescili bir bina olduğunu hatırlattı. Kocadon şunları söyledi: 'Kilisenin geçmişte kısmen yıkıldığını, kısmen de binasının üzerine halk eğitim binası yapıldığını biliyoruz. Bodrum'da birçok sivil toplum örgütü ve vatandaşlar, kilisenin aslına özgün inşaasının doğru olacağı görüşünü benimsiyor. Bu nedenle belediye olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na resmen müracaat ederek restorasyon için gerekli izinlerin verilmesini istedik. Bakanlığımızın dinler ve kültürler arası ilişkilerdeki titizliğini ve girişimlerini biliyoruz. 2003 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından da kimliğine uygun olarak restitüsyon çalışmasının yapılması kararı verilmişti. Benim olmadığım bir dönemde alınan bu kararı yeniden inceleteceğim. Çürük olan halk eğitim binası kaldırılabilir. Ancak kilisenin, duvarları yıkık olarak olsa da ortaya çıkarılıp korunmasından ve kültür turizmine kazandırılmasından yanayım.'