Taksim Platformu'ndan İBB’ye Topçu Kışlası soruları

Taksim’in yayalaştırılması projesi kapsamında yeniden yapılması planlanan Topçu Kışlası’nın projesinin İBB Alan Yönetimi Başkanı olan Halil Onur tarafından işe başlmadan 4 ay önce kazanıldığı ortaya çıktı. Taksim Platformu, yaşanan süreci skandalı olarak değerlendirdi.

Taksim’in yayalaştırılması projesi kapsamında Topçu Kışlası’nın yeniden yapılması gündemde. Kışla projesinin mimarının İBB Alan Yönetimi Başkanı Halil Onur olduğu ve işe başlamadan 4 ay önce ihalenin alındığı ortaya çıktı.

Taksim Platformu tarafından yapılan açıklamada, Onur’un bir televizyon programında “ben yarışma yapılmasını teklif ettim ama İBB ihale usulünü tercih etti. Onlar önerdi, ben ihaleye girdim ve kazandım” açıklamasına dikkat çekildi. Taksim Platformu, hukuki ve etik bir skandal olarak değerlendirdiği olayla ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Halil Onur’a yanıtlaması için şu soruları yöneltti;

1. Mimar, projesinin kazandığını söylediğine göre, projesi ihaleyi nasıl kazanmış, bu ihaleye başka kimler ve hangi projeler katılmıştır?  İhale kurulu kimlerden oluşmuştur?

2. İBB tarafından yapılan açıklamada Halil Onur’un 22 Kasım 2011 tarihinde işe başladığı' açıklanmıştır Öte yandan Topçu Kışlası yapımı ilk olarak  8 Temmuz 2011 tarihinde açıklanan 61. Hükümet programında yer almaktadır.  Bu durumda “kazanan proje” işe başlamadan dört ay önce açıklanmış olmuyor mu?   

3. Büyükşehir tarafından atanmış bir yöneticinin, üstelik de irtibatta bulunduğu bir yönetim biriminden ihale ile iş alması meslek kuruluşu yasası, Rekabet Kanunu açısından da sorunlu değil mi? 

4. Siyasetçilerin görevi fikir üretimi açısından ifade özgürlüğünü gözetmek değil midir? Kışla projesindeki iktidarla proje müellifi arasındaki kapalı ilişki ifade özgürlüğü ve halkın daha iyi hizmet alması açısından bir sorun teşkil etmiyor mu?

Kategoriler

Güncel Gündem