Karabağ diyalogunda Ermeni parlementerden dostluk mesajları

Fransa Senatosu’nda 'Dağlık Karabağ: Barış ve Diyalog' konulu bir toplantı düzenlendi. Toplantıda söz alan Ermeni parlementer Babloyan'ın, 'Ben çocuklarıma komşumun düşman olduğunu öğretmek istemiyorum' sözleri ve yapıcı mesajları büyük alkış aldı. Öte yandan Azerbaycan'ın toplantıya davet edilmemesi tepki toplarken bir daha ki buluşmada bu sorunun çözülmesi temenni edildi.

Fransa Senatosu’nda “Dağlık Karabağ: Barış ve Diyalog” konulu bir toplantı düzenlendi. Toplantıda söz alan konuşmacılardan Ermenistan - Fransa Dostluk Grubu Başkanı Ara Babloyan “Ben çocuklarıma komşumun düşman olduğunu öğretmek istemiyorum. Onların da bizim gibi olduğunu ve en önemlisi de bizim yüzyıllardır bir arada yaşadığımızı anlatmak istiyorum. Gelin okullarımızda, evlerimizde birbirimizi düşman olarak değil, komşu olarak anlatalım. Başka komşumuz yok, onlarla iyi ilişkiler geliştirelim. İşte benim önerim: Biz burada dostluğu ve diyaloğu iki grup olarak konuşuyoruz. Önemli bir adım ama herkesin barış için çözüm bulacağı daha geniş adımlar atalım” dedi.

Hürriyetteki habere göre Azerbaycan Dostluk Derneği Başkan Yardımcısı Senatör Nathalie Goulet “Barış ve diyalogdan söz ediyorsunuz ama burada tek tarafı konuşturursanız buna diyalog diyemezsiniz. Olayları tek taraftan dinliyoruz” diyerek itiraz etti. Diğer yandan Ermeni katılımcılar ise Goulet’yi “Mihriban Aliyeva’ya yakınlığı nedeniyle havyar diplomasisi yapmakla” suçladı.

İlk Adım

Fransa Senatosu Fransa - Ermenistan Dostluk Grubu Başkanı Philippe Kaltenbach, Ermenistan - Fransa Dostluk Grubu’nun Fransa ziyareti vesilesiyle Fransa Senatosu’nda “Dağlık Karabağ: Barış ve Diyalog” konulu bir toplantı düzenledi. Toplantıda Karabağ sorununu anlatan bir video gösterimi ile Diyalog başlıklı toplantı ile başladı. Kaltenbach toplantı sonunda “Bu ilk adımdı, umarım ileride üçlü toplantılar da mümkün olur” dedi

Toplantıda konuşan araştırmacı Gaidz Minasyan “Arap Baharı’na dikkat edin. Bu dalga diktatör rejimleri düşürüyor. Aliyev rejimi bir sonraki dalgaya kapılabilir. Ama Ermenistan da bu dalgadan uzak değil. Ermenistan demokrasiden uzaklaşmamalı” şeklinde konuştu.

Karabağ sorununun çözümü için Fransa, ABD ve Rusya’dan oluşan Minsk Grubu’nda uzun yıllar eş başkanlık yapan Fransız diplomat Bernard Fassier ise “Her iki devlet de çözümde ayak direyerek, bu sorunu iç politikaya alet ederek zamanın lehine işlediğini düşünüyor. Süreç savaşa doğru işliyor. Bir gün belki de küçük bir kıvılcımla orada savaş çıkabilir.  Maalesef ben iki tarafın da sorunun çözümünde gönüllü olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta onların yerine biz barış yapamayız. Tango için iki kişi lazım. Ama bu sorunda taraflar tek başlarına tango yapmak istiyor. Bu olmaz” dedi.

“Havyar Diplomasisi” polemiği

Azeri Dostluk Grubu üyesi senatör Nathalie Goulet “Bu tartışmanın tek taraflı yapılmasından dolayı üzgünüm. Taraflardan birisi olmadıkça barış ve diyalog iddialı bir toplantı hep eksik kalır. Olayları tek bir taraftan dinliyoruz. Ama bu sabah duyduklarımdan çok memnun oldum. Umarım birbirimizi daha iyi tanımak için toplanırız, karşılaşabiliriz” dedi.

Ermeni milletvekili ve gazeteciler ise “Hocalı katliamı ile ilgili her ay yeni bir fotoğraf ortaya çıkıyor. Broşürlerde Kosova katliamındaki kurbanların fotoları kullanıldı. Bunu Avrupa Konseyi’ne taşıyacağız. Nathalie Goulet, Mihriban Aliyeva’nın yakın dostudur. Bayan Goulet havyar diplomasisi yapıyor” dedi. Bunun üzerine Goulet de, “Ben havyar sevmem de yemem de. Ama diyalog isteyenler bunun için karşı tarafı da çağırır” yanıtını verdi.

Kaltenbach: “Sarkisyan da çözüm istiyor”

Senatör Kaltenbach “Eğer barış olacaksa bunu Azerbaycan ve Ermenistan yapacak, üçüncü ülkeler değil. Diyalog ve güven ortamını yeniden yaratmak lazım. Sarkisyan Paris’e geldiğinde şunu hissettim ki, Sarkisyan da artık bu çatışmanın ekonomiye zarar verdiğini düşünüyor. Onun da bu sorunun çözümünden yana olduğunu hissettim. Bu çatışma her iki devlet için de büyük yük. Barış şartlarını oluşturmak herkesin çıkarına. Ermenistan ve Azerbaycan’da seçimler var. Öncesinde bir şeyler yapılması zor. Ama hemen seçimlerin ardından iki tarafı bir araya getirmek gerekir” şeklinde konuştu.

Kategoriler

Güncel Ermenistan