Dünyadan yeni yıl manzaraları

Avustralya’da yılbaşı kutlamalarının merkezi yeni yıla erken girmek isteyenlerin de geldiği ülkenin en büyük şehri Sidney oldu. Binlerce kişi, Sidney limanı köprüsünde düzenlenecek geleneksel havai fişek gösterisini izlemek için toplandı.

Her yıl olduğu gibi dünyanın birçok bölgesinden yeni yıla daha erken girmek isteyenler, Sidney’e akın etti. Bazı bölgelerde sıcaklığın 30 dereceye çıktığı şehirde, vatandaşlar sıcağa aldırış etmeden öğleden sonra Sidney limanı köprüsüne gelmeye başladı.

Avustralya’da sıcak havaya rağmen 1,5 milyondan fazla kişinin Sidney boğazındaki gösteriyi izlediği tahmin ediliyor. Akşam saatlerinden itibaren şehrin değişik mekânlarında patlayan havai fişekler, şehirde renkli görüntüler oluşturdu. Saatler 00.00’ı gösterdiğinde ise Sidney liman köprüsü adeta bir alev yumağına dönüştü. Sidney’de 12 dakika boyunca devam eden havai fişek gösterisi renkli görüntülere sahne oldu. Havai fişekler şehrin her kesiminde görünürken, Sidneylilere yeni yıla girdiklerini haber verdi.

Bir biri ardına patlayan havai fişekler, tüm dünyada adeta çığlıklar eşliğinde izlendi. Binlerce kişi, Sidney limanının yanı sıra, dünyaca ünlü Opera House Meydanı ve çevresini hınca hınç doldurdu. Yerli ve yabancı turistler gösteriye yoğun ilgi gösterdi. Sidney’deki gösterileri dünyanın birçok ülkesinden televizyon canlı yayımladı.

Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin, 2013 yılına ‘Merhaba’ dedi

Bu yıl başkent Pekin ve diğer büyük şehirlerde yeni yıla ışık ve lazer gösterileri altında büyük coşku ile girildi.

Pekin’in tarihi Yazlık Sarayı’nda düzenlenen yeni yıl etkinliğine lazer ışıkları damga vurdu. Dünya mirasları listesinde yer alan bu tarihi mekândaki etkinlikler devlet televizyonu tarafından da canlı olarak verildi.

Pekin’de yeni yılın coşku ile karşılandığı bir başka merkez ise The Place (Shi Mao Tian Jie) oldu. 250 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğinde dünyanın en uzun ve Asya’nın en büyük LED ekranının altında binlerce kişi yeni yıla muhteşem animasyonu izleyerek, merhaba dedi. Pekin’in finans merkezinde yer alan bu kompleks aynı zamanda Çinlilerin akşam sefasını sürdüğü yerlerin başında geliyor.

Yeni yıl için son saniyelerine girilirken, hep birlikte geriye doğru sayıldı ve saatler 00.00’ı gösterdiğinde büyük bir coşku yaşandı. Halk o anları ellerindeki cep telefonları ve fotoğraf makineleriyle görüntüledi.

Ülke genelinde havanın da soğuk olması nedeniyle Çinlilerin büyük bir kısmı yılbaşını evlerinde televizyonların verdiği yeni yıl eğlence programlarını izleyerek karşıladı. Çin Devlet Televizyonu CCTV tarafından canlı olarak yayımlanan programda, Çin’in ünlü sanatçıları sahne aldı.

Çin’in büyük şehirlerinden Şanghay, Pekin ve Guangzhou’da ise yeni yıl dolayısıyla şehrin önemli turistlik mekânları ışıklandırıldı. Yeni yıl hazırlıkları kapsamında ülkedeki hemen her yer süslerle donatıldı.

Çinliler geleneksel yeni yıl bayramına (Bahar Bayramı-Chunjie) ise, Şubat ayının ikinci haftasında girmeye hazırlanıyor.

Tayland’ın başkenti Bangkok’daki yeni yıl kutlamalarında büyük coşku vardı

Ratchaprasong Meydanı ve Silom bölgesi başta olmak üzere ülkenin belirli yerlerinde yapılan kutlamalarda gece boyunca ünlü müzisyenler sahne aldı.

Kutlamaya katılanların çoğunluğunu yılbaşı ve Noel tatilini tropikal iklimlerde geçirmek isteyen turistler oluşturdu. Kutlamaların yapılabilmesi için meydana çıkan caddeler saat 18.00’den itibaren trafiğe kapatıldı.

Saatler gece yarısına yaklaşınca Central World adlı alışveriş binasında sayaç çalıştırıldı ve tam gece yarısında havai fişekler ateşlendi.

Havai fişek gösterilerini kaçırmak istemeyen halk, Tayland’ın en uzun nehri olan Chao Phraya kenarında hava fişek gösterisi için saatlerce bekledi.

Kategoriler

Güncel Dünya