Taşnaksutyun: Ermeni-Türk protokollerinin değiştirilmesi gerekir

Ermenistan meclisinde grubu bulunan Taşnaksutyun Partisi Başkanı Giro Manoyan, Ermeni-Türk protokolleri imzalandıktan sonra bugün gelinen durumun ‘Futbol diplomasisi’ öncesindeki dönemden daha kötü olduğunu kaydetti.

News.am’e açıklamada bulunan Ermeni Devrimci Federasyonu ve Ermeni Davası Siyasi Ofisi Başkanı Giro Manoyan, Ermenistan ve Türkiye arasındaki normalleşme sürecinin dondurulması nedeniyle ilişkilerin bu seviyede olduğunu ve Türkiye’de Yerevan’la önkoşulsuz diplomatik ilişkiler kurmak isteyen bir hükumet göreve gelmedikçe veya mevcut hükumetin tutumu değişmedikçe sürecin bu şekliyle devam edeceğini belirtti.

İki halkın sivil toplum düzeyindeki ilişkilerini de değerlendiren Manoyan, bu ilişkilerin ancak üçüncü ülkelerin aracılığıyla gerçekleşebildiğine dikkat çekerken aslında hiçbir ilerleme söz konusu olmadığını belirtti. Manoyan; “İki ülke öğrencileri ve sivil toplum kuruluşları rahatça temas kurmakta ve bu ilişkilerini sorunsuz sürdürmekteler, ancak bütün sorun Türk siyasetindeki tutumdan kaynaklanıyor. Diğer taraftan Türkiye bu faaliyetlerden faydalanarak, normalleşme sürecini devam ettirdiğini savunması da Ermenistan’ın menfaatlerinden kaynaklanmamaktadır″ dedi.

Taşnaksutyun lideri Giro Manoyan bu durum karşısında Ermenistan’ın protokollerden imzasını çekerek bunu üç ana maddeden oluşan yeni bir belgeyle değiştirmesi gerektiğini savundu. Bu maddeleri ise şöyle sıraladı:

1. İki ülke aralarında diplomatik ilişkiler tesis etmek konusunda mutabakata varmışlardır.

2. İki ülke bu iki ülkeyi birbirlerine bağlayan yolları açmak konusunda mutabakata varmışlardır.

3. İki ülke aralarındaki siyasi sorunları uluslararası hukuk ve uluslararası diplomasi normlarına uygun barışçıl yöntemlerle tartışarak çözüme ulaştırma konusunda mutabakata varmışlardır.

 

(Kaynak: News.am)

Kategoriler

Güncel Ermenistan