Gürcistan Başbakanı İvavanişvili Ermenistan'da

Gürcistan Başbakanı Bidzina İvanişvili, çeşitli temaslarda bulunmak üzere beraberindeki heyetle birlikte dün Ermenistan'ın başkenti Yerevan'a gitti.

Başbakan İvanişvili'yi, Yerevan Havalimanı'nda Ermenistan Başbakanı Tigran Sarkisyan karşıladı. İkili daha sonra ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Gürcistan Dışişleri Bakanı Maya Panjikidze, Enerji Bakanı Kakha Kaladze, Ekonomi Bakanı Giorgi Kvirikaşvili, Maliye Bakanı Nodar Khaduri, Devlet Bakanı Paata Zakareişvili, Kültür Bakanı Guram Odişharya ve Ceza İnfaz ve İslahetme Bakanı Sozar Subari de hazır bulundu.

İvanişvili ve Gürcü meslektaşı Sarkisyan'ın ortak basın toplantısında ise Karabağ meselesi gündeme geldi. İvanişvili, Gürcistan Dışişleri Bakanı Panjikidze'nin 10 Ocak'ta Litvanya gezisi sırasında Karabağ konusunda yaptığı açıklamanın sorulması üzerine, 'Karabağ uyuşmazlığı, gerçekten zor bir mesele. Bunu yakın gelecekte çözüme kavuşturmak zor görünüyor. Biz bu problemin sadece barışçıl bir şekilde uzlaşma yoluyla çözümüne destek veriyoruz. Her iki ülke (Ermenistan ve Azerbaycan), Karabağ meselesini barışçıl şekilde çözmek için gayret sarfetmelidir' dedi.

Ermenistan Başbakanı Sarkisyan ise, Karabağ konusunda yaptığı iddia edilen açıklamaların genelde bu şekilde yanlış yorumlandığını belirterek, 'Gürcü meslektaşlarımıza bu konuda yanlış anlaşılmaları engellemek için hemen harekete geçmelerinden dolayı teşekkür ediyoruz' diye konuştu.

Ortak basın toplantısında ayrıca, Gürcistan'ın, Abhazya toprakları kullanılarak Ermenistan ile Rusya arasında demiryolu hattı döşenmesi ihtimali de gündeme geldi. İvanişvili, 'Bunun mümkün olduğunu düşünüyorum. Gürcistan ile Ermenistan ilişkilerinde bir sıkıntı yok, bunu biliyorsunuz. Ancak Rusya ile ilişkilerimiz biraz karışık. Rusya ile problemlerimizi çözmeyi ve ilişkilerimizi geliştirmeyi umuyoruz. Burada en önemli nokta verici olan mesele Gürcistan'ın toprak bütünlüğüdür. Dolayısıyla bu ilişkilerin yakın zamanda normale dönmesi zor olacak. Biz bu demiryolu projesinin hayata geçirilmesi konusunda elimizden geleni yaparız. Bizim bu meselenin çözümündeki tutumumuz proaktif olacaktır' dedi.

Gürcistan Başbakanı İvanişvili, daha sonra Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'la bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye Ermeni Katalikosu Garegin II de katıldı.

Gürcü heyetinin Ermeni meslektaşları ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde gümrük noktalarının ortak kullanımı ve iki ülke kültür bakanlıkları arasında 2013-2015 yıllarını kapsayan işbirliği eylem planına ilişkin protokollere imza atıldı.

Azerbaycan medyası, Gürcistan Dışişleri Bakanı Panjikidze'nin 'Karabağ meselesinde çözüm ancak bu toprakların Azerbaycan'ın bir parçası olması halinde mümkün olur' açıklamasında bulunduğunu ileri sürmüştü. Gürcü Bakan ise açıklamasında, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü desteklediklerini dile getirmişti.

Ermenistan'ın Gürcistan'la yakın ekonomik ve kültürel bağları bulunuyor.

Kategoriler

Güncel Ermenistan