Türkiye-Ermenistan sınırındaki mayınlar temizlenecek

Avrupa Birliği (AB) desteğiyle gerçekleştirilecek 52 milyon 450 bin avroluk projeyle, Doğu sınırlarında mayın temizleme çalışmaları yapılacak, denetim kapasitesi artırılacak. Bu kapsamda,Türkiye-Ermenistan sınırındaki mayınlar da temizlenecek.

Ankara-Katılım Öncesi Yardım Aracı-Geçiş Dönemi Desteği ve Kurumsal Yapılanma Bileşeni-Kısım 2 Çerçevesinde 2011 Türkiye Ulusal Programına Yönelik Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Avrupa Komisyonu Arasında Finansman Anlaşması’nın onaylanmasıyla ‘Mayın Temizleme ve Türkiye’nin Doğu Sınırlarında Sınır Denetimi Kapasitesini Artırarak Sosyoekonomik Gelişimin Sağlanması Projesi’ uygulanacak.

İçişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’nın (Kara Kuvvetleri Komutanlığı) yararlanıcı olduğu projeyle, etkili entegre sınır yönetimi ve iltica, yasadışı göç ve sınırlara ilişkin etkin yönetim sistemleri ile yasadışı göçün önlenmesi; entegre sınır yönetimi sisteminin kurulması ve etkili işlemesi, özellikle insan kaçakçılığına odaklanılarak sınırötesi suçların azaltılması hedefleniyor.

Proje kapsamında, Türkiye entegre sınır yönetimi sisteminin genel ıslahına katkıda bulunulması ve Türkiye’nin, AB’nin Entegre Sınır Yönetimi politikaları ve stratejileri doğrultusunda Doğu sınırlarında yasadışı göçü ve sınırötesi suçları önleme kapasitesinin artırılması amaçlanıyor.

Bu doğrultuda, Van-Ağrı-Kars bölgesinde çalışan yetkililere eğitimler verilecek, teknolojik teçhizat sağlanacak ve bunların en etkili kullanımı ile konumlandırılmasının belirlenmesine yönelik tavsiyeler verilmesi gibi desteklerle sınır gözetleme kapasiteleri güçlendirilecek.

Ayrıca sınırın bu bölümündeki sınır gözetleme teçhizat ve tekniklerinin daha iyi konumlandırılması ve kullanımına çalışılırken, sınır boyunca yerleştirilen mayınlı arazilerin temizlenmesine de katkı sağlayacak.

Proje için toplam 52 milyon 450 bin avro kaynak kullanılacak. Kaynağın 39 milyon 450 bin avroluk kısmı AB, 13 milyon avroluk kısmı ulusal kamu katkısından oluşuyor. Bütçenin 26 milyon 50 bin avroluk kısmı mal alımında, 26 milyon 400 bin avroluk kısmı hizmet alımında kullanılacak.

Mayın temizlemesi yapılacak bölgeler

Proje kapsamında mayın temizleme çalışması yapılacak bölgeler şöyle:

-Türkiye-Ermenistan sınırının mayından temizlenmesi faaliyeti (1.642.300 metrekare)

-Dilucu-Gürbulak arasında kalan bölgenin mayından temizlenmesi faaliyeti (6.214.500 metrekare)

-Gürbulak ve Yassıtepe arasında kalan bölgenin mayından temizlenmesi (3.526.600 metrekare)

-Yassıtepe ve Sibraltepe arasında kalan bölgenin mayından temizlenmesi (19.300 metrekare)

-Sibraltepe ve Özalp bölgesi arasında kalan bölgenin mayından temizlenmesi (1.452.000 metrekare)

-Albayrak ve Gelenler Köyü arasında kalan bölgesinin mayından temizlenmesi (683.762 metrekare)

Temizlenecek teknik takviye

Projenin tedarik kısmında ise mayın temizlemesi yapılacak bölgelerde kullanılmak amacıyla 15 gözetleme aracı alınması hedefleniyor. Keşif gözetleme araçları, hedeflerin tespit edilmesi ve toplanan verilerin operasyon merkezine iletilmesini sağlayacak. Hedef tespiti, tanıma, tanımlama gözetleme sistemi için yer gözetleme radarı ve elektro-optik sensör paketi bulunacak. Radar sistemleri ve elektro-optik sistemler birbirlerinden bağımsız olup birbirini tamamlayacak.

Yeni bir deneyim olacak

Uzmanlar, daha önce benzer bir uygulaması olmadığı için tüm partnerler açısından projenin yeni bir deneyim olduğunu söyledi. Projeye ilişkin şartname çalışmalarının devam ettiğini belirten uzmanlar, proje ihalesinin bu yıl gerçekleştirilmesinin planlandığını ifade etti.