Uğur Mumcu ve Gaffar Okkan suikastlerinin yıldönümlerinde anılıyor

Araştırmacı-gazeteci ve yazar Uğur Mumcu, korkunç bir suikastla yaşamını yitireli bugün tam 20 yıl oldu. 24 Ocak karanlık bir tarih. Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan da, bundan 12 yıl önce bugün, halen fâili meçhul olan bir suikast sonucu öldürülmüştü.

24 Ocak 1993 sabahı Ankara büyük bir patlamayla sarsıldı. Cumhuriyet Gazetesi yazarı Uğur Mumcu, Karlı Sokak’taki evinin önünde park halinde bulunan otomobiline yerleştirilen bombanın infilak etmesi sonucu hayatını kaybetti.

Cinayetin ardından tüm Türkiye’de protesto yürüyüşleri düzenlendi, faillerin bulunacağı yönünde sözler verildi. Ancak cinayetin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen failler hala bulunamadı.

22 Ağustos 1942'de Kırşehir'de doğan Uğur Mumcu'nun hayatı araştırarak ve üreterek geçti.

1957-61 yılları arasında Ankara Cumhuriyet Ortaokulu'nu ve Ankara Deneme Lisesi'ni bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne giren Mumcu, yazmaya öğrencilik yıllarında başlamıştı.

Uğur Mumcu suikastıyla ilgili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 'Umut Operasyonu'na ilişkin davayı geçtiğimiz hafta (17 Ocak) bir kez daha karara bağlamıştı. Yargılamada 8 sanık hapis cezasına çarptırılmış ve Uğur Mumcu'ya ait aracın enkazının 20 yıl sonra mirasçılarına iadesine karar vermişti. Mumcu Ankara’da bombalı saldırıyla katledildiği evinin önünde sevenleri tarafından anılıyor.

Gaffar Okkan suikastı de aynı tarihte

Diyarbakır'da 24 Ocak 2001 tarihinde saat 17.30 sıralarında makamından çıkıp valiliğe giden Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan, Şehitlik semti Sezai Karakoç Bulvarı'nda uğradığı silahlı saldırı sonucu korumaları Mehmet Kamalı, Selahattin Baysoy, Mehmet Sepetçi, Atilla Durmuş ve Sabri Kün ile birlikte cinayete kurban gitmişti.

Pankart asıldı

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, suikastının 12. yılında, A. Gaffar Okkan ve beraberinde hayatını kaybeden polis memurları Mehmet Kamalı, Sabri Kün, Mehmet Sepetçi, Selahattin Baysoy ve Atilla Durmuş'u, olayın gerçekleştiği yere astıkları pankart ile unutmadıklarını gösterdi. '24 01 2001 günü uğradıkları terörist saldırı sonucu şehit olan Emniyet Müdürümüz A. Gaffar Okkan ve beraberindeki polis memurları Mehmet Kamalı, Sabri Kün, Mehmet Sepetçi, Selahattin Baysoy ve Atilla Durmuş'u saygı ve rahmetle anıyoruz' yazılı pankartı asan Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, ayrıca Gaffar Okkan ve arkadaşları için Nebi Camii'inde ikindi namazını müteakip mevlüt okuttu.

Kategoriler

Güncel Türkiye