Hollande 24 Nisan'da Yerevan'ı ziyaret edecek

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Ermeni Soykırımı’nın yıldönümü olarak 1915’te hayatını kaybedenlerin anıldığı 24 Nisan’da Yerevan’a resmi ziyarette bulunmayı planlıyor. Hollande’ın, inkâr yasası sözünü tutmakta ise zorlanacağı belirtiliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 15 Kasım’da Paris’i ziyaret eden Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın daveti üzerine Yerevan’a 2013 yılı içinde gitmeyi kabul etmişti. Hürriyet’ten Arzu Çakır Morin’in Elysee’ye yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre, ziyaretin 24 Nisan’da gerçekleşmesi için hazırlıklar başladı.  Ziyarette “güçlü bir soykırım mesajının” yanı sıra bazı ekonomik ve kültürel anlaşmalara da imza atılacak. Fransa, Ermenistan’a en çok yatırım yapan ikinci ülke.

İnkar yasası için formül bulunamıyor

Elysee kulislerine göre Hollande, “İnkar Yasası vaadini” ise gerçekleştirmeyecek. Ermeni soykırımını inkar edenlere para ve hapis cezası verilmesini öngören yasa Fransız parlamentosundan geçmiş, Anayasa Konseyi’nde reddedilmişti. Hollande yasayı yeniden gündeme getirme sözü vermişti. Fakat uzmanların Meclis ve Senato’da yürüttükleri çalışmalara rağmen yasayı getirecek bir formül bulmakta zorlandığı belirtiliyor. Komisyon, Meclis’teki tüm grupları bölen tartışmalı yasanın yeniden getirilmesinin “Anayasa tekniği açısından olanaksız olduğu” görüşünü dile getiriyor. Senato’da yasayı hazırlayan Sosyalist senatörler de yasanın bu haliyle getirilmesinin zorluklarını vurguluyorlar.

(Hürriyet)

 

Kategoriler

Güncel Türkiye