Haydar Aliyev anıtı Mexico City’deki parktan söküldü

26 Ocak Cumartesi sabahı erken saatlerde Mexico City’deki merkez parkında bulunan Haydar Aliyev anıtı, başka bir alana nakledilmek üzere söküldü. 400 kadar polisin söküm çalışmaları sırasında önlem aldığı gözlendi. Azerbaycan hükümetinin parkın yenilenmesi için hibe ettiği 5 milyon Dolar’ın ardından parka yerleştirildiği ifade edilen heykel, Meksika’daki aydınların protestosuna neden olmuştu.

Meksika’dan Noticieros Televisa adlı TV ve haber portalının bildirdiği üzere; Mexico City’de Paseo de la Reforma Parkı’ndan sökülen bronz heykelin şehir yönetimi tarafından nereye nakledileceği henüz kararlaştırılmadı.

Anıt kent merkezindeki Paseo de la Reforma Parkı’na Ağustos 2012’de yerleştirilmiş, Azerbaycan tarafından parkın onarım çalışmaları için 5 milyon dolar hibe ettiği yönündeki bilgiler basına yansımıştı.

Anıtın yerleştirilmesi kısa bir süre sonra Meksika toplumunda yoğun eleştirilere sebep olmuş, aralarında tanınmış insan hakları savunucuları Daniel Gershenson ve Omeri Aridkhs gibi aydınların bulunduğu yaklaşık 50 aktivist geçtiğimiz günlerde anıt yakınında bir protesto gösterisi düzenlemişti.

Azerbaycan’ın Meksika Büyükelçiliği protestoya yanıt olarak o tarihte Mexico City Belediyesini dava etti. Davanın kaybedilmesinin ardından ise Büyükelçi, Meksika’yla diplomatik ilişkileri kesme ve uluslararası mahkemeye başvurma tehdidinde bulundu.

22 Ocak’ta ise Mexico City Belediyesi yaptığı resmi duyuruyla kent merkezinde bulunan Paseo de la Reforma Parkı’nda yer alan Haydar Aliyev anıtının nihai olarak sökülmesi ve özel bir alana nakledilmesi yönündeki nihai kararını bildirdi. Mexico City Belediyesi Hocalı Anıtı ve anıt tabelasındaki ‘soykırım’ kelimesinin silinmesine de karar verdi.

(News.am)

Kategoriler

Güncel Dünya