İsrail uçakları Şam'ı vurdu

Dün Lübnan Suriye sınırından geçen bir konvoyu vurduğu bildirilen İsrail jetlerinin bu kez de Şam yakınlarındaki bir askeri üssü vurduğu bildirildi. New York Times, dünkü saldırı öncesinde Tel Aviv'in Washington'a haber verdiğini duyurdu. Suriye'nin resmi haber ajansı SANA da İsrail uçaklarının Suriye hava sahasına girerek Şam'ı bombaladığı haberlerini duyurmuştu. Konuyla iligili İsrail'den ise resmi bir açıklama yapılmadı.

Suriye ordusundan yapılan açıklamada, İsrail savaş uçaklarının, kuzeydeki Cebel Şeyh tepeleri üzerinden Şam'ın banliyösü Cemraya bölgesindeki askeri araştırma merkezine doğrudan saldırı düzenlediği bildirildi.

Söz konusu merkezde savunmayı güçlendirme amaçlı çalışmalar yapıldığına değinilen açıklamada, 'Saldırıda iki görevli öldü, 5 kişi yaralandı. Ciddi maddi zarar gerçekleşti. İsrail uçakları aynı yolu takip ederek hava sahamızı terk etti' ifadesi kullanıldı.

Saldırı’nı İsrail Başbakan Yardımcısı Silvan Şalom'un pazar günü yaptığı 'kitle imha silahlarının Suriye’de çatışan militanların eline geçmesini önlemek için Tel Aviv güç kullanabilir' açıklamasının ardından gelmesi de dşkkat çekti.

Hizbullah’ın füze konvoyu vuruldu

Dün yabancı haber ajansları İsrail jetlerinin, Suriye'den gelen bir konvoyu vurduğunu duyurmuştu. Haberlerde konvoyun Suriye sınırları içinde vurulduğu belirtilmişti. Suriye ordusundan bu haberlere yalanlama geldi.

Ordu açıklamasında, 'İsrail uçaklarının Lübnan'a giden askeri konvoya saldırı düzenlediğine' ilişkin iddianın gerçeği yansıtmadığı ifade edilerek, 'İsrail uluslararası hukuku ihlal ederek böyle bir saldırı düzenlemiştir' denildi.

Öte yandan ABD kaynakları da İsrail'in Suriye'yi vurduğunu doğrularken, bu saldırıyla Suriye'den Hizbullah'a verilen füze konvoyunun hedef alındığı belirtildi.

Lübnan'daki BM Barış Gücü UNIFIL'in sözcüsü Andrea Tinanti iseİsrail'in Lübnan'ın güneyindeki UNIFIL bölgesinde herhangi bir askeri operasyon yapmadığını ancak Lübnan hava sahasının ihlal edildiğini belirtti. Açıklamada, 4 İsrail hava uçağının Lübnan'ın güney kıyısındaki Nakura kasabası yakınlarında saatlerce hava sahası ihlalinde bulunduğu belirtildi.

Washington haberdar

Amerikan New York Times gazetesine konuşan ve adı açıklanmayan askeri yetkililer, dünkü saldırıda vurulan konvoyda gelişmiş silahlar bulunduğunu ve İsrail'in saldırı öncesinde Washington'a haber verdiğini söyledi.

İsrail yönetimi ise hem dünkü konvoy saldırı hem de bugünkü saldırı konusunda henüz resmibir açıklama yapmadı.

Kimyasal gerginliği

İsrail, Suriye iç savaşında Esed yönetimine ait kimyasal silahların Hizbullah başta olmak üzere bölgedeki grupların eline geçmesinden endişe ediyor. Geçtiğimiz dönemlerde İsrailli yetkililer bunu önlemek için harekete geçecekleri yönünde açıklamalar yapmışlardı.

İran da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile, Suriye'ye yönelik bir yabancı saldırıyı, kendilerine yapılmış sayacaklarını açıklamıştı.

agos.com.tr

Kategoriler

Güncel Dünya