Kuzey Kore’nin nükleer denemesi bölgede deprem etkisi yarattı

Kuzey Kore’de nükleer reaktörlerin bulunduğu bölgede 4,9 ila 5,0 şiddetinde orta ölçekli bir deprem meydana geldi. Güney Koreli uzmanlar, depremin nükleer deneme sebebiyle gerçekleştiğini belirtirken, bir süre sonra Kuzey Kore televizyonundan yapılan açıklamada, yer altı tesislerinde gerçekleştirilen 3. nükleer denemenin başarıyla sonuçlandığı belirtildi.

Kuzey Kore tarafından gerçekleştirilen son nükleer denemede öncekilere göre çok daha güçlü bir nükleer başlığın kullanıldığı belirtildi ve kullanılan farklı malzemeler sayesinde çevreye zarar verilmediği iddia edildi. Nükleer reaktörlerin bulunduğu Kuzey Ham-Kyung bölgesine bağlı Pung-Kye köyünde orta büyüklükte bir sarsıntı şeklinde hissedilen patlamanın ardından, Güney Kore Savunma Bakanlığı, depremin sebebinin nükleer deneme olabileceğini duyurdu.  Birçok uzman sarsıntının bu nedenle meydana geldiğini belirtirken bir süre sonra Kuzey Kore’nin resmi açıklaması geldi.

Kuzey Kore, 2006 ile 2009 yıllarında da nükleer deneme yapmıştı.  Pyongyang yönetiminin, her nükleer deneme öncesi olduğu gibi durumu ABD ve Çin’e resmi olarak bildirdiği iddia ediliyor.  Deprem, başta Güney Kore olmak üzere uluslararası kamuoyunun gündemine bomba gibi düşerken, Birlermiş Milletler Güvenlik Konseyi acil toplantı çağrısında bulundu. Acil toplantı kararı alan Konsey'in TSİ. 16.00'da toplanması bekleniyor.

Güney Kore Deprem Araştırma Merkezi ve uzmanlar, bugün yerel saat ile 11.47’de meydana gelen sarsıntının nükleer deneme sonucu olduğunu ifade etti. Kuzey Kore devlet televizyonu ise yerel saat ile 02.43’te nükleer deneme yaptıklarını duyurdu.

Kuzey Kore: 3. nükleer denememizi başarılı bir şekilde yaptık

Başarılı bir şekilde nükleer deneme yaptıklarını duyuran Kuzey Kore devlet televizyonu, Savunma Teknoloji Müsteşarlığı tarafından yeraltı nükleer deneme merkezinde gerçekleştirilen denemenin 3. başarılı denemeleri olduğunu duyurdu. Diğer nükleer denemelere göre güçlendirilmiş nükleer başlığın kullanıldığına dikkat çeken Kuzey Kore televizyonu, kullanılan maddelerden dolayı çevreye zarar vermeden nükleer denemeyi yaptıklarını öne sürdü.

Yayın sırasında sık sık tam bağımsızlık öğesine vurgu yapan sunucu, ABD’yi eleştirmekten de geri durmadı. Bu nükleer deneyin, Kuzey Kore’nin hukuki ve barışçıl uydu gönderme hakkını ihlal etmeye çalışan ABD’nin bitmek tükenmek bilmeyen düşmanca tavırlarına karşı ülkenin güvenlik ve bağımsızlığını korumak için gerçekleştirildiğini iddia eden sunucunun açıklamaları şu sözlerle sonlandırıldı: “Bu nükleer deneme, uzayı dahi fethedecek inanç ile güçlü bir devlet kurmayı ülkü haline getirmiş ordumuz ve halkımızın mücadelesine güç vermiş, Kore Yarımadası’nda ve bölgedeki barışın güvenliğin garanti altına alınmasında büyük bir dönüm noktası olmuştur”.

Kategoriler

Genel