Altın Kayısı başlıyor

Uluslararası Altın Kayısı Film Festivali onuncu yaşını kutluyor. 7-14 Temmuz’da Yerevan’da gerçekleşecek festivalde Yeşim Ustaoğlu’nun Araf’ı ve Lusin Dink’in ‘Saroyan Ülkesi’ de yarışacak. Yarışma jürisinin başkanlığını ise bu yıl ünlü Macar yönetmen István Szabó yapacak.

Evrim Kaya
evrimk@gmail.com

Altın Kayısılar onuncu kez sahiplerini arıyor

Bu yıl 7-14 Temmuz tarihleri arasında yapılacak olan Uluslararası Altın Kayısı Film Festivali onuncu yaşını kutluyor. Yerevan’ın göz bebeği festivalde uluslararası, ulusal ve belgesel yarışma bölümlerinin yanı sıra, pek çok retrospektif ve yan program, yıl içinde salon sıkıntısı nedeniyle az sayıda filmin gösterime girebildiği şehirde, izleyicileri sinemaya doyuracak.

Ustaoğlu’nun ‘Araf’ı uluslararası yarışmada

Uluslararası yarışmanın jüri başkanlığını, bu yıl, Oscar dahil pek çok ödülün sahibi olan usta Macar yönetmen István Szabó üstleniyor. Festival, altı filmden oluşan bir Szabó retrospektifine de ev sahipliği yapacak. Uluslararası yarışma jürisinde, Rus eleştirmen Andrei Plakhov, Estonyalı yapımcı Tiina Lokk, İtalyan eleştirmen Jay Weissberg ve Fransa’da yaşayan Ermeni yönetmen Serge Avedikian da yer alıyor. 2010 yılında ‘Hayırsız Ada’ filmiyle Cannes’da en iyi kısa film ödülünü alan ve 2011’de ‘İstanbul’un Köpekleri’ adlı belgeseliyle festivalin konuğu olan Avedikian, festivalin kapanış filmi, 2013 yapımı ‘Paradjanov’da hem yönetmen koltuğunda, hem de efsane Ermeni yönetmen Sergey Paracanov rolünde.

Uluslar arası yarışmaya, iki Ermeni filminin yanı sıra, Avrupa, İran ve Güney Kore’den toplam 13 filmin katılıyor. Yeşim Ustaoğlu’nun ‘Araf’ı da bu yıl Altın Kayısı için rekabet ediyor.

‘Saroyan Ülkesi’ iddialı

Belgesel yarışmasında, aralarında Filmekimi ve İstanbul Film Festivali’nde izleme şansı bulduğumuz filmlerin de yer aldığı 11 film var. Ödül için yarışacak olan belgeseller arasında, Berlinale’de barış ödülünü alan ve yönetmenin İsrail devletini eleştiren açıklamaları nedeniyle çok tartışılan, Lübnan yapımı ‘Dünya Bizim Değil’.

Altı sinemacının görev aldığı Ermeni Panoraması jürisi, bu yıl, ‘Sight and Sound’ dergisinin editörü İngiliz eleştirmen Nick James’e emanet. James, son olarak, Gezi Parkı direnişine verdiği twitter desteğiyle gönlümüzü kazanmıştı. Ermeni Panoraması kurmaca, belgesel ve kısa film dallarında, çeşitli ülkelerden toplam 24 filmi ağırlıyor. Kurmaca bölümünün iddialı yapımlarından biri de, Lusin Dink’in ilk uzun metrajlı filmi olan ‘Saroyan Ülkesi’.

‘Habap Çeşmeleri’ Yerevan’da

Eski Sovyet bloğu ülkelerinin yanı sıra, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu yakın çevre ülkelerden filmlerin de yarıştığı ‘Bölgesel Yarışma’ bölümünde, Pelin Esmer’in ‘Gözetleme Kulesi’ ve Aslı Özge’nin ‘Hayatboyu’ adlı filmleri, Ermeni izleyici ile ilk kez buluşacak. Gelenekselleşen ‘Sınırlararası Yönetmenler’ bölümünde, genç yönetmen Dilek Aydın’ın ‘Habap Çeşmeleri: Bir Restorasyonun Öyküsü’ adlı filmi de yer alıyor.

Bu yıl da yoğun bir ustalara saygı - retrospektif programı içeren festivalde, ünlü yönetmenler Artavazd Peleshyan ve Nerses Hovhannisyan ile efsane besteci Aram Khachaturian anısına birer program oluşturulmuş. Festivalin onur konuğu Charles Aznavour da, aralarında Truffaut ve Atom Egoyan’ın da bulunduğu yönetmenlerin filmleri ile birlikte bir kez daha Ermenistanlı izleyicilerle buluşuyor. Festival kapsamında, Stephen Frears, Rezo Chkheidze, Pietro Mercello retrospektiflerinin yanı sıra, onur konuğu olan Alman yönetmen Margarethe von Trotta’nın ‘Arendt’i başta olmak üzere pek çok filmin Yerevan prömiyeri de yapılacak. 

Kategoriler

Güncel Gündem

Etiketler

Saroyan