Erdoğan BM’ye isyan bayrağını çekti!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Siirt Günleri kapanış töreninde yaptığı konuşmada Birleşmiş Milletler’i eleştirdi

Başbakan Erdoğan Siirt Günleri Kapanış Programı’nda gündemi değerlendirdi. Erdoğan’ın, eleştiri oklarının hedefinde ise Birleşmiş Milletler vardı.

Erdoğan’ın açıklamalarının satırbaşları şöyle:

DÜNYA 5’TEN BÜYÜKTÜR, BEN DE DESTEKLİYORUM

BM’nin adım atmaması insanlık tarihine kara bir leke olarak kazınmıştır. BM’yi 5 daimi üyenin iki dudağı arasına hapsetmek asla demokratik değildir. Antidemokratiktir. I. Dünya Savaşı’nın koşullarında alınmış bir karar diye bu böyle bir kalacak. Gençler bir kampanya başlattı, dünya 5’ten büyüktür. Ben de bu kampanyayı destekliyorum.

BM’NİN TAVRI ESAD’A GÜÇ VERDİ

BM’nin tavrı rejime güç vermiş, teşvik etmiştir. Bütün dünya gözünü drama kalbini kapatırken BM de seyretmekle yetinmiştir. BM’nin adım atmamış olması insanlık tarihine kara leke olarak kazınmıştır. 5 daimi üyenin dudakları arasına mahkûm etmek siyaset değil zulümdür, antidemokratiktir.

BM güvenlik konseyi karar alamıyorsa nedeni iki üye. Niye buna mahkûm olalım? Aynı şeyi Mısır’da görüyoruz. Buna sessiz kalamayız. Türkiye olarak kanı durduracak her formüle destek veriyoruz. İstiyoruz ki keskin nişancıların şehit ettiği Esma’lar ölmesin. Vücutlarında mermi izi olmayan soluk bedenler olmasın.

Bu noktada uluslararası toplumun tepki vermekte geciktiğini her fırsatta belirtik. Çarşamba günü G-20 Zirvesi’nde olacağım ve 20 ülke huzurunda bu konuyu gündeme getireceğim.

Suriye’de geçici tedbirlerin yeterli olmayacağını belirtmek istiyorum. Esed rejimi süratle işbaşından çekilmeli ve yaşayabileceği ülkeye gitmelidir.

ZULME RIZA ZULÜMDÜR

Yaklaşık 2,5 yıldır Suriye’de kanlı süreç yaşanıyor. 100 binin üzerinde insan hayatını kaybetti. Dikkatleri Suriye’deki trajediye çekmek için yoğun mücadele verdik. Bazıları kimyasal silah kullanılması sebebiyle müdahale diyor. Eyvallah. Ancak 100 bin kişinin ölümünü kenara koyup kimyasal silahla uğraşıyoruz. Zulme rıza zulümdür. Ya elimizle müdahale edeceğiz, ya dilimizle müdahale edeceğiz, ya da bunları yapamıyorsak kalben buğz edeceğiz. BM susmuş, insanlık dramını seyretmekle yetinmiştir.

Kategoriler

Güncel Gündem