Musul'daki iki bin yıllık Hristiyan varlığı sona erdi

Irak İslam Şam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı grupların tehdidiyle Musul'un son Hristiyanları göç etmek zorunda kaldı. Kürdistan Özerk bölgelerine giden aileler yolda IŞİD tarafından gasp edildiklerini aktarırken Musul'da da 1800 yıllık kilisesi ateşe verildi. Papa'nın yanı sıra Irak'taki Hristiyan ve Müslüman birlikler zorunlu sürgünü kınadı.

Fotoğraf: Dilek Mermer / AA

Irak İslam Şam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı grupların tehditleri nedeniyle Musul'u terk eden bin 500 Hristiyan, peşmerge kontrolündeki Hamdaniye ilçesine sığındı. Aileler, IŞİD militanlarının, evlerine, araçlarına, telefon ve paralarına el koyduğunu öne sürdü.

IŞİD, kentte bildiri dağıtarak, Hristiyanlara Müslüman olmaları, cizye vergisi vermeleri, şehri terk etmeleri ve öldürülmeleri arasında seçim yapmaları gerektiğini söylemişti. Cumartesi günü saat 12.00’de IŞİD'in verdiği mühlet doldu ve Musul’daki 2 bin yıllık Hristiyan varlığı son buldu.

“Kovarken gasp ettiler”

Musul'dan ayrılanlardan Zeynep Abdulvahid, kentten çıkışını AA’ta anlatırken, 'IŞİD militanları, kontrol noktasında bizi aracımızdan indirdi. Üstümüzü arayarak para ve altınlarımıza el koydular. Bu yetmedi, aracımızı da aldılar' dedi.

Musul’da yaşadıkları sıkıntıları aktaran Abdulvahid, IŞİD militanlarının, elektrik ve sularını kestiğini ifade etti. 

Zine Fevzi isimli vatandaş ta terk ettikleri evlerinin IŞİD zimmetine geçtiğini söyledi.

Şehirdeki Hristiyanların boşaltılmasının ardından IŞİD  kentteki 1800 yıllık Süryani Katolik Metropolitlik Kilisesi ateşe verdi, birçok ibadethaneye de zarar verildi. Musul'da denetimini artıran IŞİD, “Kenti terk et' çağrısı yaptığı Hıristiyanlara ait ev ve iş yerlerinin üzerine, “İslam Devleti'nin malı' yazısı asmıştı.

Bazı Hristiyan aileler kaldı 

Al. Arabiya gezetesinden Majid Hamid’in aktardığına göre, Hristiyanların çoğu şehri Cuma günü terk etti. Bazı Hıristiyan ailelerin ise, IŞİD'e gayrimüslimlerden alınan İslami bir vergi türü olan 'cizye' ödemeyi kabul ederek, burada kaldıkları belirtiliyor.

Irak Kızılayı Genel Başkan Yardımcısı Muhammed el-Huzai, yaptığı yazılı açıklamada, 340'tan fazla Iraklı Hristiyan ailenin Musul’dan göç ettiğini belirtti.

Huzai, 250 Hristiyan ailenin Musul’a bağlı El-Hamdaniyye ilçesine, 90 ailenin ise Hamdaniyye'ye bağlı Bertale ve Baaşika kasabalarına sığındığını, Kızılay’ın bu ailelere yardım dağıtmaya başladığını belirtti.

Musul’dan kovulan Hristiyanların güvende olmaları için Bağdat’ta Müslümanlar ve Hristiyanlar bir araya gelerek dua etti. Pazar günü kilisede gerçekleşen ayinde Manhal Younis isimli vatandaş “artık kendini bu ülkeye ait bir Hristiyan gibi hissetmesine imkan olmadığını” söyledi. Kaynak : NY Times

Arap Birliği: Irak'ın tarihine ve bütün müslümanlara karşı işlenmiş bir suç

Hristiyanların şehirden kovulmasına farklı kesimlerden sert tepki geldi. Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco bir açıklama yaparak ‘kötülüğün kazandığını, Musul kenti ve Ortadoğu'daki Hıristiyan toplumundan gelen haberlerin endişe verici olduğunu” belirtti. Papa, başta İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının şiddetlenerek arttığı Ortadoğu ve Ukrayna olmak üzere, dünyanın çeşitli bölgelerindeki çatışmaların sona ermesi için dua ettiğini söyledi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, Irak’ın Musul kentindeki Hristiyanların, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün tehditleri nedeniyle göç etmek zorunda bırakılmasını kınadı, olayı “Irak’ın tarihine, Arap ve İslam ülkeleri ile bütün Müslümanlara karşı işlenmiş suç “olarak değerlendirdi.

Irak Parlamentosu'ndaki Hristiyan Rafidin bloku, uluslararası topluma, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı grupların tehdit ettiği Hristiyanlara yönelik ihlallerin durdurulması için 'acil müdahale' çağrısında bulundu.

Öte yandan İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (ISESCO), IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların Hristiyanlara yönelik eylemlerini kınayarak evlerinden zorla çıkarılan vatandaşların geri gönderilmesini ve koruma altına alınmasını istedi.

IŞİD'den sonra  1 milyon sivil göç etti 

Irak’ta 2003’teki ABD işgalinden önce yaklaşık 1 milyon Hristiyan vardı. İşgalden sonra radikal İslamcı gruplar sistematik olarak Hristiyanların ibadethanelerine saldırdı ve bunun sonucu pek çok Hristiyan ülkeyi terk etti. Son sürgüne kadar Musul'daki Hristiyan nüfusunun 3 bin ila 5 bin arasında olduğu tahmin ediliyor.

Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki yerel silahlı gruplar, Musul, Tikrit, Bakuba ve Telafer kentlerinin yanı sıra Enbar'ın El-Kaim, Rave, Aneh, Ratbe ve Hadise ilçelerini ele geçirmiş, çatışmalar yüzünden yaklaşık 1 milyon sivilin göç etmek zorunda kaldığı açıklanmıştı. (GK)

Kategoriler

Güncel Dünya