‘İzdivaç’ söyleşisinin ardından söz bu kez kadınlarda

Evlenmek için Agos'a ilan veren ve 35 yaşındaki Aksel Kibritçiyan’ın Ermeni kadınların evlilik beklentileri üzerinde söylediklerinden sonra bu defa söz kadınlarda. Farklı yaş ve meslek gruplarından Ermeni kadınlara, maddi arayışın evlilik kararındaki etkisini ve kendi kişisel tercihlerini sorduk. İstek üzerine rumuzla yer verdiğimiz görüşler, ilgi çekici verilerle dolu.

ALİDA ÖZSİMONYAN
alida.ozsimonyan@gmail.com

MİHRAN MANUKYAN
miran.manukyan@gmail.com

“Evlenmek istiyorum” diyerek Agos’a ilan veren 35 yaşındaki Aksel Kibritçiyan’ın bu ilginç eylemi ses getirmeye devam ediyor. Çok konuşulan bu ilanın ardından yaptığımız eğlenceli söyleşi, ulusal basının da ilgisini çekerken, Kibritçiyan’ın Ermeni genç kadınlar hakkında söylediği “İlla zengin insan istiyorlar. Evi, arabası, yazlığı olacak” sözleri, aslında derin bir soruna da parmak basıyor. Cevap hakkı yaratan bu sözler üzerine, bu kez de farklı yaş ve meslek gruplarından Ermeni kadınlara, maddi arayışın evlilik kararındaki etkisini ve kendi kişisel tercihlerini sorduk. İstek üzerine rumuzla yer verdiğimiz görüşler, ilgi çekici verilerle dolu.

‘Para, sevgi eksikliğini gideremez’

Önce Sevgi (27):  Antropoloğum. Bana göre, anlayış, diğer bütün özellikleri kapsıyor. Eşler birbirine anlayış gösterdiği sürece arada güvensizlik, kıskançlık veya kendini üstün görme gibi olumsuz duygulara yer olmaz. Ayrıca, erkek korumacı olmalı. Kadın-erkek eşitliğini savunsak da, yaradılışı gereği, kadın erkeğin koruması altında kendini güvende hisseder. Ortak zevklere sahip olunmalı. En önemli şeyse sevgi. Bana göre, kocasını sevmeyen kadın mutsuzluğa mahkûmdur. Ne para, ne de başka bir şey sevgi eksikliğini giderebilir. Aksel’in söylediklerinde doğruluk payı var ama genellememek lazım. O düşüncedekiler, öyle yetiştirildikleri için o şekilde hareket ediyorlar.

‘Kötü günde de sabır korunabilmeli’

Vizyon Önemli:  İlişkide kişisel alanlara saygı, hatta karşılıklı teşvik varsa, karşılıklı güven ve sadakatin temini için çaba sarf ediliyorsa ve yalnızca iyi günde değil, kötü günde de sabır ve açık sözlülük korunabiliyorsa, o yola birlikte çıkmaya değer. Ayrıca, kişinin eğitiminden çok, sahip olduğu vizyon önemlidir. Aksel’in hassasiyeti anlaşılabilir fakat önyargıları rahatsız edici. Evlilik her konuda omuz omuza çaba harcamaktır. Birlikte yaşamak için maddi ve manevi kaynak lazım. Bu kaynakları temin ederken ortak bir gayret gerekiyor. Elbette, kimin hangi oranda bu katkıyı sağlayabileceği çiftin kapasitesine ve anlaşmalarına bağlı.

‘Sosyal hayatta bana ayak uydurmalı’

Uyum Şart (29): Öğretmenim. Dış görünüşe çok önem veriyorum. Birbirimize yakışıp yakışmadığımız konusu benim için önemli. Karakter açısından da, içe dönük olmamalı ve sosyal aktivitelerde yanımda yürüyebilmeli. Bana göre, eğitimden çok, düşüncelerin birbirine uyması önemli. Aksel kısmen haklı. Benim de duyduklarım var. Mesela bir arkadaşım evleneceği insan konusunda “Aman, arabası, evi, parası olsun, karakteri ikinci planda kalabilir” demişti. Ben bu düşüncelere katılmıyorum. Erkeklere şu tavsiyelerde bulunabilirim: Dışa dönük, sosyal bir kızla karşılaştıklarında korkuya kapılıyor, onu himayeleri altına alamamaktan korkuyorlar. Hükmedebilecekleri türde kızlar aramaktan vazgeçsinler.

‘Her durumda eğitim şart’

Denklik Hali (38):  Sanatçıyım. Eğitimli olduğum için, karşımdaki erkeğin eğitim durumu da en az lisans seviyesinde olmalı. Maddi durumu da önemli bir etken. Pek çok evlilik parasal durumlar nedeniyle sona eriyor ama karşındakinin çabaları da önemli. Para kazanmak, eğitim ve yaratıcılıkla da alakalı. Sonuç olarak eğitim şart. Kadınlar tanımadıkları birinde maddiyat aramakta haklı. Yine de, birbirlerini tanıyan çiftlerin parasızlıktan ayrılacaklarını düşünmüyorum. Tanıma aşaması aşılınca ortak paydalarda buluşmak öne çıkıyor..

‘Mutlaka güvenmem gerekiyor’

Önce Sadakat (23): Üniversite öğrencisiyim. Hayatımı paylaşacağım insanın öncelikle iyiliksever, anlayışlı, düşünceli, insanları kategorilere ayırmayan, herkesi eşit gören biri olmasını isterim. Sonrasındaysa, aramızda mutlaka güven ve sadakat olmalı. Bir evliliği ayakta tutan en önemli şey güvendir. Aramızda Aksel’in işaret ettiği düşüncede olanlar tabii ki var ama erkeklerde de durum farklı değil, onlar da Ermeni genç kadınları beğenmiyorlar. Önyargılar çok fazla.

‘Hayata eğlence katabilmek önemli’

Kararsız (30):  ABD’de yaşıyorum. Bence küçük şeylerle mutlu olabilmek önemli. Dürüstlükle birlikte en önemli şey, hayata eğlence katabilmek. Öte yandan, Aksel’in söylediklerinde doğruluk payı yok değil. Doğal olarak, her genç kız, yakışıklı bir eşi olsun ister. Genelleme yapmak istemiyorum ama yaşı ilerlemiş olan insanlar günümüzde maddiyata daha çok önem veriyor olabilir; “Bunca yıl bekledim, gelecekse durumu iyi olan bir adam gelsin” diye düşünebilirler. Aslına bakarsanız, ben de rahat bir evlilik yaşamayı isterim.

Kategoriler

Güncel Yaşam

Etiketler

evlilik izdivaç