Barış Gemisi, 'Savaşsız bir dünya' için İstanbul'daydı

Barış Gemisi “Nükleer tehdit,savaş ve şiddetten arındırılmış bir dünya” temasıyla İstanbul’daydı. Farklı ülkelerden nükleer karşıtı ve savaş karşıtlarını taşıyan Barış Gemisi’nin yolcuları arasında Güney Kıbrıslı barış mültecileri de var.

GÜLŞAH KELEŞ

Barış Gemisi, ilk  olarak 1983 yılında Japonya’dan yola çıkmış; ülkenin Asya-Pasifik’teki saldırılarına ve sansürüne bir cevap olarak Japonya kıyılarını dolaşmıştı. Çevre,barış,insan hakları, sürdürülebilir bir kalkınma ve saygıyı teşvik için çalışan Japonya merkezli, uluslararası, kar gütmeyen Barış Gemisi 84. küresel seyehati kapsamında “Nükleer tehdit,savaş ve şiddetten arındırılmış bir dünya” temasıyla Japonya’nın Yokohama limanından 8 Temmuz’da yola çıktı ve  Peace Boat(Barış Gemisi) 9 Eylül sabahı saat 10:00’da İstanbul’a demirledi.

Farklı ülkelerden nükleer karşıtı ve savaş karşıtlarını taşıyan Barış Gemisi’nin yolcuları arasında Güney Kıbrıslı barış mültecileri de var. İstanbul’a gelmeden önce uğradığı Pire ve Atina limanlarından Barış Gemisi’nin yolcuları arasına katılan Yunanistanlı ve Kıbrıslı barış gönüllüleri dün Cezayir Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen bir etkinlikle Türkiyeli savaş karşıtlarıyla buluştu.

Toplantıda İstanbul Kıbrıslılar Bilim Eğitim Sağlık ve Dayanışma Derneği(İst-KIBES) Genel Sekreteri Kıvanç Diren,Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu Yürütmesinden Şengül Çiftçi,Barış Gemisi yolcularından “2014 Year of Cyprus” barış kampanyası temsilcisi Konstantinos Kalamvakidis ve Birleşik Kıbrıs Platformu temsilcisi Petros Petrou konuştu.

“Barış mültecileriyle buluşmaktan dolayı mutluyuz”

Toplantının moderatörlüğünü yapan Küresel BAK’tan Bülent Aydın, Barış Gemisi’nin 2003, 2006 ve 2012’de Türkiye’ye geldiğini belirterek “Peace Boat her gelişiyle burada savaş karşıtları tarafından karşılandı. Savaş ve nükleer karşıtı ortak basın açıklamaları ve paneller yapıldı. 2012’de İstanbul’da yapılan toplantı’da Hiroşima,Nagazaki ve Fukuşima nükleer felaketlerini yaşamış tanıklar da konuştu. Bugün de Yunanistan ve Kıbrıs’tan gelen barış mültecileriyle buluşmaktan dolayı mutluyuz.” dedi.

“Filistin halkının direnişini selamlıyoruz”

İst-KIBES Genel Sekreteri Kıvanç Diren ise ”Bu toplantı Kıbrıslı Rum,Yunanistanlı ve Türkiyeli dostlarımız ile barış için ortaklaşa çalışan bizlere,çözümsüzlüğün hüküm sürdüğü adamıza küresel dayanışma çerçevesinde ortak bir barış mesajı gönderme fırsatı vermesinden dolayı da çok değerlidir” ifadelerini kullandı.

Barışseverlerin çabalarına rağmen savaş çığırtkanlığının arttığı, bölgesel çatışmaların yoğunlaştığı ve küresel barış ortamından gün geçtikçe uzaklaşıldığını belirten Kıvanç Diren sözlerine şöyle devam etti:”Yakın zaman önce, Kıbrıs’ın hemen yanı başında yaşananlar,herkesi olduğu gibi bizleri de çok derinden yaralamıştır. Gazze’de Filistinlilere karşı yürütülen İsrail saldırıları,savaşın ve şiddetin acımasız yüzünü bir kez daha ortaya koymuştur.Kıbrıslı barışseverler olarak Filistin halkının direnişini bu salondan bir kez daha selamlıyoruz.”

“İnsan hakları inkâr ediliyor”

Toplantının düzenleyicilerinden Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu adına konuşan Şengül Çiftçi, Irak ve Suriye’deki son gelişmelerin dünya barışına yönelik bir tehdit oluşturduğunu söyledi: ”Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve Suriye Devletinin terörüne karşı Suriye ve Irak halklarıyla,Ezidi ve Kürt halkıyla dayanışma içindeyiz.Yaşanan gelişmeler insan haklarının inkar edilmesi anlamına gelmekte,bütün bölgeyi sonu olmayan bir savaş ve şiddete doğru sürüklemektedir.Ortadoğu’da barış ve demokrası için mücadele bütün dünyanın önceliği olmalıdır.”

Barış Gemisi’nin yolcularından barış gönüllüsü Kostantinos Kalamvakidis, gemide barış, silahlardan arınma, anti militarist, ırkçılık karşıtı toplantılar yaptıklarını belirterek;Kıbrıs’ta iki toplum arasındanki anlaşmazlıkların giderilebileceğini ve buna katkı sağlayarak dünyada bir farklılık oluşturmak istediklerini söyledi..

Savaşsız,nükleersiz,barış içinde  bir dünyaya dikkati çekmek için 84. küresel seyehatini gerçekleştiren Barış Gemisi bir günlük ziyaretinin ardından, Karadeniz’e açılmak üzere 9 Eylül akşamı İstanbul’dan ayrıldı. Bulgaristan’ın Burgaz ve Ukrayna’nın Odessa limanlarına uğrayacak olan gemi Akdeniz’e dönerek Mısır’ın Port Said limanını ziyaret edecek. Ekim ayı sonunda küresel turunu tamamlayacak olan Barış Gemisi Yokohama’ya geri dönecek.

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları