TİB'in sınırsız izleme yetkisi AYM'ye taşındı

Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak ve Prof. Dr. Yaman Akdeniz, 'Torba Yasa'da kabul edilen, TİB’in yargı kararı olmaksızın kullanıcıların internet trafik verilerine erişebilmesine olanak sağlayan düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.

Ankara Üniversitesi SBF Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz'in Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yaptığı başvurunun gerekçesi; etnik, politik, dini görüş, sendika üyeliği, sağlık ve cinsel yaşama dair tüm verilerin işlenebileceği yönünde. 

Başvuruda, Torba Yasa’da yer alan “Trafik bilgisi TİB tarafından ilgili işletmecilerden temin edilir ve hâkim tarafından karar verilmesi hâlinde ilgili mercilere verilir” şeklindeki düzenlemenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 8. Maddesine aykırı olduğu ve Anayasa’daki özel hayatın gizliliğini güvence altına alan hükümlerini ihlal ettiğine vurgu yapıldı.

TİB’e internet trafiğini sınırsız-süresiz izleme yetkisi verilmesi nedeniyle kişilerin “etnik ve ırksal köken, politik, dini ve felsefi görüş, sendika üyeliği, sağlık ve cinsel yaşama ilişkin hassas verilerin” işlenmesinin söz konusu olacağına dikkat çekildi.

26 Eylül’de, avukatları Onur Can Keskin aracılığıyla AYM’ye yapılan bireysel başvuru dilekçesinde gerekçe şöyle anlatıldı: 

“TİB, AİHM içtihadına aykırı olarak herhangi bir suç soruşturması olmaksızın, herkesin trafik bilgilerini toplayabilecek, bu bilgileri süresiz olarak tutabilecek, bu bilgileri keyfi bir şekilde kullanılabilecektir. Tüm bu işlemlere karşı başvurulacak bir yargı güvencesi de mevcut değildir. Bu bilgileri takip eden bir kamu kurumu rahatlıkla ilgilisi hakkında fişleme yapabilir veya karar verip işlem yapabilir. Örneğin, iş başvurusu yapan bir kişinin hangi siteleri ziyaret edip, sosyal medya aktiviteleri izlenip, kimlerle yazıştığı takip edilip, bu bilgiler servis edildiğinde kişinin bu gelişmelerden haberi olmayacak ama iş başvurusu reddedilecektir.'

Akdeniz ve Altıparmak, daha önce de Twitter için verilen erişim yasağını bireysel başvuru yoluyla 2 Nisan’da AYM’den iptal ettirmişti. (GK)