Ermeni Kültürü Haftası Lizbon’da başladı

Ünlü Ermeni iş adamı Calouste Gulbenkian adına, 1956’da Portekiz’de kurulan Calouste Gulbenkian Vakfı’nın Lizbon’da düzenlediği Ermeni Kültürü Haftası, 12 Ekim’de Lizbon’da başladı. 19 Ekim’e kadar sürecek programda, çok sayıda etkinlik yer alıyor.

EMRE CAN DAĞLIOĞLU
misakmanusyan@gmail.com

Ermeni Kültürü Haftası’nda en çok öne çıkan etkinlik, vakfın kurucusu Calouste Gulbenkian’ın, büyük kısmı Osmanlı topraklarında geçen gençlik yıllarını konu alan ve 2 Ekim - 3 Kasım arasında açık kalacak olan sergi. 1869’da Üsküdar’da doğan Gulbenkian’ın yaşamının, Osmanlı topraklarından ayrıldığı 1914’e kadar olan bölümüne odaklanan sergi, daha önce yayımlanmamış fotoğraflar, mektuplar ve belgelerden oluşuyor. Petrol şirketlerinden topladığı hisselerden ötürü ‘Bay Yüzde 5’ ismiyle tanınan Gulbenkian’ı anlatan sergi, ‘Bay Yüzde 5’ten Fazlası’ başlığını taşıyor.

Ermeni Kültürü Haftası’nda, ünlü Ermeni ressam Arşil Gorky’nin eserlerinden oluşan bir sergi de açılacak. Ermeni Soykırımı’ndan sonra Van’dan Ermenistan’a, oradan da ABD’ye kaçan Gorky’nin eserlerini kapsayan sergide, sanat yaşamının ilk yıllarında yaptığı portreler, natürmortlar ile 1940’tan sonra yaptığı sürreel ve soyut resimler yer alacak. Sergi, 31 Mayıs 2015’e kadar ziyaretçilere açık olacak.

Grossman’ın kitabı

Ermeni Kültürü Haftası kapsamındaki müzik etkinliklerinin ilkinde, geleneksel Ermeni müziğinin önemli icracılarından Shoghaken Ensemble sahne alacak. Bir başka öne çıkan etkinlik de, ünlü Sovyet yazar ve savaş muhabiri Vasily Grossman’ın 1960’larda bulunduğu Sovyet Ermenistanı’na dair gezi notlarını içeren ‘Ermenistan Gezi Notları’ adlı kitabının Portekizce edisyonunun tanıtımı için 15 Ekim’de düzenlenecek olan toplantı.

Ermeni Kültürü Haftası’nın kapanışında ise Portekiz ve Ermenistan’dan müzisyenleri bir araya getiren Jordi Savall Ensemble, ‘Ermenistan’ın Ruhu’ başlıklı bir konser verecek.

‘2115’te Ermeniler’ tartışılacak

Ermeni Kültürü Haftası, Calouste Gulbenkian Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Ermeni Toplumları Departmanı tarafından düzenlenen önemli bir toplantıya  ev sahipliği yapacak. Calouste Gulbenkian’ın üvey oğlu Kevork Essayan ile vakfın ilk yöneticisi José de Azeredo Perdig, o tarafından kurulan, Ermenilerin dillerini ve kültürlerini koruyarak geleceği inşa etmelerini hedefleyen departmanın düzenlediği toplantı, ‘2115’te Ermeniler’ başlığını taşıyor. Toplantıda; Ermeni toplumları, soykırımın 100. yıldönümü olan 2015’in ardından ne tür sorunların beklediği, ne tür hedeflerin konduğu ve ne tür stratejilerin izleneceği tartışılacak.

Kategoriler

Güncel Diaspora