ÖZERKLİK

DÜNYA Rojava’dan özerklik dersleri

Yasin Duman’ın ‘Rojava: Bir Demokratik Özerklik Deneyimi’ kitabı İletişim Yayınları’ndan çıktı. Sabancı Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi Doktora Öğrencisi olan Yasin Duman, ‘Bir Savaşın Ortasında Barış ve Çatışma Çözümü: Rojava Demokratik Özerk Yönetiminde Olanaklar ve Zorluklar’ başlıklı yüksek lisans tezinin sonucu olarak ortaya çıkan bu çalışmasında, Rojava’da geçmişten bu yana yaşanan çatışmaların, özerk yönetim ve sivil toplum tarafından nasıl algılandığına ve bu çatışmaların Rojava Demokratik Özerk Yönetimi altında nasıl çözüldüğünü birebir deneyimler ışığında anlatıyor. Kitapta, Rojava’da önümüzdeki dönemde yaşanabilecek muhtemel gelişmelere de yer veriliyor. Yasin Duman’la kitabından yola çıkarak, Ortadoğu’da Müslüman olmayan toplumların yaşadığı sorunlar ve çözüm yollarına uzanan bir söyleşi yaptık.
GÜNCEL Leyla Zana'nın Erdoğan'dan üç talebi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşme için randevu talebinde bulunan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, Kürt sorununun kalıcı çözümü için üç talep sıraladı.
GÜNCEL Özerklikte sıra ekonomiye geldi

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gülten Kışanak, bölgede üretilen enerjiden yerel yönetimlerin pay alması gerektiğini söyleyerek ‘özerklik’ tartışmasını yeni bir aşamaya taşıdı.
GÜNCEL PYD Eşbaşkanı Abdullah: Türkiye bizi desteklemeli

PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, 31 Ocak’ta Ankara’daydı. HDP’nin ‘Radikal demokrasi’ başlığıyla Yunanistan’dan SYRIZA’yı, Almanya’dan Die Linke’yi ve Kıbrıs’tan CTP’yi çağırdığı toplantıya katılmak için Rojava’dan gelmişti. Kendisiyle toplantının ertesi günü yaptığımız söyleşide Abdullah, Rojava’da nasıl bir idari yapılanma olduğunu ve etnik, dini farklılıkların nasıl bir arada yaşayabildiğini anlattı.
GÜNCEL Kürt sorunu için atılacak adımlar AKP'ye oy kaybettirmez

Geçtiğimiz hafta sonu ilk bölümü yayınlanan röportajın ikinci bölümünde Prof. Murat Belge 'Kürt ve Türk halkı birbirinden nefret etme durumuna geliyor' diyor. Belge atılacak adımların AKP için sandıkta oy kaybına neden olmayacağını belirtirken,Türkiye’nin geleceğine dair en karamsar ihtimalin karşısına “Bir darbe daha olamayacak, diyemeyiz” sözleriyle, darbe ihtimalini yerleştiriyor.
GÜNCEL Uludere Heron görüntüleri yayınlansın

Gülten Kışanak, Uludere (Roboski) ile ilgili Heron görüntülerinin yayınlanmasını istedi. Katliamdaki istihbarat açığına dikkat çeken Kışanak, süreçle ilgili personelin el çektirilmesi ve soruşturmanın üzerindeki gizlilik kararının kaldırılması çağrısında bulundu.