Roboski, Adalet Bakanlığı için de ‘kaçınılmaz hata’ymış

Adalet Bakanlığı, Roboski katliamıyla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuru kapsamında görüşlerini sundu. Görüşte, “Bakanlığımız olayın meydana gelmesinde etkili olan ‘kaçınılmaz hata’nın tespitinin yapıldığını belirtmek ister” ifadesi yer aldı. Aynı ifade, davayla ilgili takipsizlik kararı veren Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı tarafından da kullanılmıştı.

Adalet Bakanlığı, Roboski katliamıyla ilgili Anayasa Mahkemesi’nin talebi üzerine görüş bildirdi.

“Hata olduğunun anlaşılması gücü haksız hale getirmez”

Adalet Bakanlığı’nın AYM'ye gönderdiği 28 sayfalık görüşünün, “Yaşam hakkının ihlal edildiğine” dair başlığında şu ifadeler yer aldı:

“Güvenlik güçleri, bir terör veya yakalama operasyonunda, henüz fiili saldırıyla karşılaşmamış olsalar bile AİHM Sözleşmesinin 2'nci maddesi 2'nci fıkrasındaki amaçları gerçekleştirmek için güç kullanabilirler. Ancak bu durumda güç kullanmalarının o sırada geçerli gibi görünen sağlam sebeplere dayandığına dair samimi bir inançları bulunmalıdır. Daha sonra bir hata olduğunun anlaşılması, kullanılan gücü otomatik olarak haksız hale getirmez. Aksini düşünmek, devlete ve kanun adamlarına görevlerini yaparlarken, belki de kendilerinin ve diğerlerinin yaşamlarına zarar verebilecek gerçekçi olmayan bir külfet yüklemek olur. Bununla birlikte olayın içinde bulunduğu koşullar, güç kullanılmasını gerektiren makul bir inancın varlığını göstermelidir."

“Saldırı yapmaya elverişli insan sayısı tespit edilmiştir”

“Başvuru sonucu olaya, tek bir olay olarak bakmanın yanıltıcı sonuçlara varılmasına neden olacağı, olaya bir bütün olarak bakıldığında, terör örgütü mensuplarının saldırılardan önce toplandığı bir bölgede, gece vakti, saldırı yapmaya insan sayısının tespit edildiği ve sivillerin sergileyemeyeceği davranışlar sergilemesinden dolayı, gurubun bölücü terör örgütü mensubu olduğunun düşünülmesinin kaçınılmaz olduğu ve gerçek ve yakın riskin bulunduğunun hayatın olağan akışına uygun olduğu Genelkurmay Başkanlığı tarafından değerlendirilmiştir.

“Bakanlığımız, yürütülen soruşturma kapsamında olayın koşullarının incelendiğini ve olayın meydana gelmesinde etkili olan ‘kaçınılmaz hata’nın tespitinin yapıldığını belirtmek ister. Ayrıca başvuruculara olay nedeniyle mağduriyetlerinin giderilmesi maksadıyla tazminat ödenmesi teklifinde bulunulduğunu AYM’nin dikkatine sunar.”

Adalet Bakanlığı yazısında, görüşün Genelkurmay Başkanlığı'nın 29 Aralık 2014 yazısı ve ekindeki belgeler esas alınarak hazırlandığını, ihtiyaç duyulabilecek ek bilgi ve belgelerin Genelkurmay Başkanlığından istenilmesi durumunda takdirin Anayasa Mahkemesi'nde olduğunu belirtti.

Ne olmuştu?

28 Aralık 2011'de, Şırnak'ın Uludere ilçesindeki Ortasu/Roboski ve Gülyazı/Bujeh köylerinden 28'i aynı aileden 34 kişi savaş uçaklarının bombardımanıyla öldürüldü.

11 Haziran 2013’te Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, “taksirle ölme sebebiyet vermekten dolayı”  Roboski katliamıyla ilgili soruşturma dosyası hakkında görevsizlik kararı verip dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderdi.

Genelkurmay Askeri Savcılığı, 7 Ocak 2014’te takipsizlik kararı verdi. Mağdurların ailelerinin avukatlarının karara itirazı reddedildi.

Roboskili aileler 18 Temmuz 2014’te Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yaptı. 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında