Kadın direnişinin festival hali

Kadınların seslerinin daha gür çıkması için, kendi deneyimlerinden yola çıkarak ürettikleri filmleri seyirciyle buluşturan 13.Uluslararası Filmmor Kadın Filmleri Festivali 14 Mart’ta başlıyor. Festival, susturulmaya ve görmezden gelinmeye devam eden kadınlara ithaf ediliyor.

13. Uluslasarası Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 25 ülkeden, 60’tan fazla filmi seyirciyle buluşturuyor. 14 Mart’ta İstanbul’da başlayıp Bodrum, Denizli, İzmir, Diyarbakır ve Adana’ya gidecek olan festivalin kapsamında, film gösterimlerinin yanı sıra forumlar, atölyeler ve söyleşiler de var. Mart ayında satışa çıkan biletlerin gelirleri, Şengal ve Kobanê kamplarındaki kadınlara ve çocuklara gönderilecek. 

İstanbul Modern, Pera Müzesi ve Rampa Tiyatro’nun ev sahipliği yapacağı festival, büyük bir kadın yürüyüşü ve ‘Mor Kamera Umut Veren Kadın Sinemacı Ödülü’nün verilmesiyle açılacak. Programda, ‘Kendine Ait Bir Cüzdan’, ‘Bedenimiz Bizimdir’ ve ‘Kadınların Sineması’ adlı bölümlerdeki filmlerin yanı sıra, Margarethe von Trotta, Nahid Persson Sarvestani, Yeşim Ustaoğlu ve Doris Dörrie’nin filmleri de yer alıyor. Dörrie, ‘Erkekler’ adlı filminin 19 Mart’taki gösterimine katılacak.

Festivalde gösterilecek filmlerden bazıları: ‘#KaltakYürüyüşüNY’ (Therese Shechter), ‘Guetamala: Gizli Soykırım’ (Eva Vilamala), ‘Bobinlerle Tarih Yazan Kadınlar’ (Ally Acker), ‘Çalınmış Devrimim’ (Nahid Persson Sarvestani), ‘Hannah Arendt’ (Margarethe von Trotta), ‘İslam ve Erkeklik’ (Nefise Özkal Lorentzen), ‘Kiki’ (Amelie Harrault), ‘Külkedisi Değiliz’ (Emel Çelebi).

Karakterlere Altın Bamya

Festivalin geleneklerinden biri olan ve ‘gelecek yıllar verilmemesi dileğiyle’ dağıtılan ‘Altın Bamya’ ödüllerine bu yıl aday gösterilenler arasında Tecavüzcü Coşkun, Recep İvedik, ‘Mum Kokulu Kadınlar’ filmindeki bütün kadın karakterler, Kezban ve Afrodit var. Ödüller karakteri canlandıran sanatçıya değil, doğrudan karaktere verilecek.

22 Mart’ta, Rampa Tiyatro’da, ‘Kadınların Sineması, Kadınların Direnişi, Direnişin Sineması’ başlıklı bir forum yapılacak. Festival kapsamında, Türkiye ve Türkiye dışındaki direniş deneyimleriyle filmlere konu olan kadınların katılacağı atölyeler ve söyleşiler de yer alıyor. Festival izleyicileri, ayrıca, her yıl olduğu gibi, yönetmenlerle bir araya gelip söyleşi yapma şansı yakalayacak. Erkek yönetmenlerin çektiği, konusu kadın olan filmlere kadınların bakışını ortaya çıkarmak ve yönetmenle tartışmak üzere yapılan Kaleydoskop Atölyesi’ne bu yıl ‘Sesime Gel’ filmiyle Hüseyin Karabey konuk olacak. 19 Mart’a, Rampa Tiyatro’da yapılacak olan atölye 19:00’da başlayacak.

Gezici festival 13-22 Mart’ta İstanbul’da, 28-29 Mart’ta Denizli’de, 4-5 Nisan’da Muğla-Bodrum’da, 11-12 Nisan’da Diyarbakır’da, 18-19 Nisan’da Adana’da, 25-26 Nisan’da ise İzmir’de olacak.  

 

 

 

 

Kategoriler

Kültür Sanat Sinema

Etiketler

filmmor


Yazar Hakkında