Filmmor geldi, kadınlar sinemaya!

12 Mart’ta 14. kez yola çıkacak olan Uluslararası Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nin bu yılki teması ‘Kadın Direnişi Yaşatır’. Yedi hafta boyunca yedi şehirde perde açacak olan festivalde, 30 dilden 70’in üzerinde film seyircisiyle buluşacak.

Filmmor Kadon Filmleri Festivali’nin en güçlü programlarından biri, bu yıl İstanbul Modern’de olacak. 5 Ekim’de kaybettiğimiz Belçikalı yönetmen Chantal Akerman’ın anısına gösterilecek olan ‘Chantal Hakkında Her Şey’ seçkisi, yönetmenin çarpıcı üslubunu seyirciyle yeniden buluşturuyor. İstanbul Modern’in sinema direktörü Müge Turan küratörlüğünde düzenlenen 15 filmlik retrospektif, yönetmenin ilk kısa filmi ‘Saute ma Ville’den (Patlat Şehri), 2015 yazında dünya prömiyerini yapan, Holokost sırasında toplama kampından sağ kurtulan ve yönetmenin hayatında çok önemli bir yeri olan annesini ele alan son filmi ‘No Home Movie’ye kadar uzanıyor.

Türkiyeli kadın sanatçıların video sanatı yapıtlarının toplu gösterimi, Filmmor’da bu yıl öne çıkanlardan. Sanat eleştirmeni Ayşegül Sönmez’in küratörlüğünü yaptığı seçki, çarpıcı işleri bir araya getiriyor. Programda, ‘Kadınların Sineması’, ‘Kendine Ait Bir Cüzdan’ ve ‘Cins-Cinsiyet-Cinsiyetler’ gibi gelenekselleşmiş bölümler bu yıl da var.

Geçen yıl Cannes Film Festivali’nde ‘Belirli Bir Bakış’ bölümünde gösterilen, İranlı yönetmen İda Panahandeh’in ilk filmi ‘Nahid’, Filmmor’la Türkiye’ye geliyor. Bir kadının tek başına hayata tutunma çabasını konu alan film, kocasından ayrıldıktan sonra kendi ayakları üzerinde durup özgür bir yaşam sürmeyi arzu eden Nahid’in kendi yolunu çizmeye çalışırken toplumsal baskı altında kalışını anlatıyor. Yine Cannes’da gösterilen, Naomi Kawase’in yönettiği ‘Umudun Tarifi’ de, Filmmor’un dikkat çekenleri arasında yer alıyor.

Fas’tan çöle sürülen Sahrawi kadınlarının öyküsünü anlatan, Diana Nava’nın yönettiği‘Coria ve Deniz’ ile, Ürdün’den Fransa’ya göç eden mücadeleci bir kadının portresini anlatan Pascale Berson-Lecuyer’ın yönettiği ‘Fatima’nın Cumhuriyeti’, Ortadoğu sinemasının kadın görünümlerini perdeye yansıtıyor.

Paneller, söyleşiler

Ortadoğu’dan film gösterimleri, söyleşiler ve panellerle de destekleniyor. ‘Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da Kadınların Sineması’ başlıklı söyleşide, Prof. Hülya Uğur Tanrıöver ile birlikte Mısırlı ünlü yazar, akademisyen ve yönetmen Viola Shafik seyirciyle Ortadoğu’yu ve Ortadoğu sinemasını konuşacak.

Bu yıl, festivale paralel panellerin ortak teması kadın cinayetleri. ‘Kadın Cinayetleri Nasıl Önlenebilir?’ başlıklı forum ve Alin Taşçıyan, Çiğdem Vitrinel, Emel Çelebi, Melek Özman, Senem Tüzen ve Özlem Sarıyıldız’ın katılımıyla yapılacak‘Kadın Cinayetleri Nasıl Filmleştirilmeli?’ başlıklı atölye, festivalin önemli etkinliklerinden.

8. Altın Bamya

Her yıl, sonraki yıllarda ödül verecek aday bulamamak dileğiyle yola çıkan ‘Altın Bamya Film Ödülü’nün bu yılki sahibi, sinema izleyicilerinin www.altinbamya.org sitesinden 15 Mart’a kadar yapacağı oylamayla belirlenecek. Sinemada kadının varoluş biçimini sorgulayan, eleştiren, cinsiyetçi bakışın sinemada yeniden üretilmesinin önünü açan filmlere kırmızı kart gösteren Altın Bamya’nın bu yılki adayları ‘Aşk Nerede?’, ‘En Güzeli’, ‘Eski Sevgiliyi Unutmanın 10 Yolu’, ‘Kendinol’, ‘Kırmızı’, ‘Krallar Kulübü’ ve ‘Mucize’.

Sadece İstanbul değil

Festival 20 Mart’ta İstanbul’daki yolculuğunu tamamladıktan sonra, Kadın Emeği Kolektifi’nin ortaklığıyla 26-27 Mart’ta Hatay’da, Adana Kadın Platformu ortaklığıyla 2-3 Nisan’da Adana’da, 9-10 Nisan’da Bodrum Kadın Dayanışma Derneği’nin ortaklığıyla Bodrum’da, Arîn Kadın Merkezi’nin ortaklığıyla 16-17 Nisan’da Mardin’de, İzmir Kadın Dayanışma Derneği ve Bağımsız Kadın İnisiyatifi’nin ortaklığıyla 23-24 Nisan’da İzmir’de ve Van Kadın Derneği’nin ortaklığıyla 29-30 Nisan’da Van’da olacak.

Kategoriler

Kültür Sanat Sinema

Etiketler

filmmor


Yazar Hakkında