Ermenistan’dan Kardashianlar geçti

Gazeteci Nune Hakhverdian: "Başta dalga geçiliyordu Kardashian’la, 'Kardashian mı soykırımı savunacak?” deniyordu, ama gelişinden sonra çok şey değişti. İnsanlar, siyasetçilerin boş konuşmalarından bıktı artık, daha canlı örnekler görmek istiyorlar.”

2013'te Twitter’da yaptığı 24 Nisan çıkışıyla Ermenistan’dan dikkatleri üzerine çeken Kardashian, “1915’de bir buçuk milyon Ermeni öldürüldü. Unutmayalım #RecognizeArmenianGenocide” diye bir tweet atmıştı. Bu tweet’in ardından Ermenistan’ı tam da 24 Nisan öncesinde ailece ziyaret edeceğini açıklayan Kardashian’ın gezisinin sadece ülkede değil dünyada da ilgiyle izleneceği belliydi. Öyle de oldu. 

8 Nisan’da eşi Kanye West, kızı North West ve kız kardeşi Khloe Kardashian ile bir haftalık ziyaret için Ermenistan’a  gelen Kim Kardashian, Zvartnoc Havaalanı’na indiği andan itibaren büyük bir ilgiyle karşılandı. Ermenistan’da ayak bastığında, “Bu, uzun süredir gerçekleştirmek istediğimiz bir aile ziyaretiydi. Ermenistan’da olmaktan mutluluk duyuyorum” diyen Kardashian’ın, ülkede geçirdiği süre boyunca da, beklenenin aksine çok mütevazı bir tavır içinde olduğu görüldü. Kardashian’ın her adımının uluslararası basında geniş yer alması ve bu ziyaretinin anlamı gereği soykırımı da gündeme getirmesi, Ermenistan halkına moral verdi. Kardashian’ın hayranları da, ünlü yıldızın kaldığı Cumhuriyet Meydan’ındaki lüks otelin önünden ayrılmadı.

Yerevan’daki ziyaretlerinden görüntüleri sosyal paylaşım sitelerinde paylaşan Kardashian'lar, yaklaşık 60 milyon takipçiye seslenerek, “Ermenistan’dayız, hayatımızın en önemli yolculuğu başladı. Kaybettiğimiz ailemiz bizimle gurur duyardı” dediler.

Ermenistan'da Kardashian’ın ziyaretini ilk başlarda hoş karşılamayan bazı çevreler de oldu ancak bu kesim de ziyaretin, dünya basınında yarattığı etkiyi görerek ünlü yıldızın ziyaretine olumlu bakmaya başladılar.

“İngilizce konuşabildiğim için üzgünüm”

8 Nisan’da Ermenistan Başbakanı Hovih Abrahamyan’ın konuğu olan Kardashian Ailesi, resmî ziyaret çerçevesinde ağırlandı. Abrahamyan, Kardashian'ların ziyaretini önemsediklerini belirtirken, ailelerini unutmadıkları ve  soykırımın tanınması için yaptıkları katkı için teşekkür etti. Kim Kardashian da, kendilerine gösterilen bu sıcak karşılama için Başbakan'a teşekkür ederek Errmenistan’ın tarihî ve kültürel yapısının kendisini ve ailesini çok etkilediğini söyledi. Kardashian, Başbakan'la sadece İngilizce konuşabildiği için üzgün olduğunu ve Ermenice öğrenmeye başlayacağını söyleyerek, Ermeni Soykırımı'nın tanınması için 100. yıldan sonra da mücadele etmeye devam edeceğini dile getirdi. Abrahamyan’ın Kardashian’a hediye ettiği 100. yıl sembolü olan ‘Unutma Beni’ çiçeği rozetini Kardashian, kızının göğsüne taktı.

Ermenistan’ın tarihî yerlerine ziyaretler yapan Kardashian Ailesi, 9 Nisan'da 'Ermenistan Ana' anıtını, 10 Nisan’da da 'Soykırım Anıtı’nı ziyaret edip çiçekler koydu. Soykırım Müzesi ve Enstitüsü Müdür Yardımcısı Suren Deheryan’ın konuk ettiği Kardashian'ların bu ziyareti, Ermenistan'da ilgiyle izlendi.

Kardashian, bazı aile yakınlarının da yaşadığı Ermenistan’ın Türkiye sınırına en yakın şehri olan Gümrü’yü de ziyaret etti. Burada, Vali Samvel Balasanyan’ın konuğu olan Kardashian'lar, şehirdeki Yot Verk Kilisesi’ne de (Yedi Yara) gittiler. Kardashian’dan sonra kiliseye girmek isteyen gazetecileri sokmak istemeyen güvenlik görevlilerine sinirlenen Papaz Mikayel Adjapahyan, katedralin Kardashian'lar için halka kapatılmasına kesinlikle izin vermeyeceğini söyledi. Adjapahyan’ın itirazı üzerine, korumalar kapıları açık bırakmak zorunda kaldı.

Kardashian'ların Yerevan’daki son gecesi ise unutulmaz bir olaya sahne oldu 12 Nisan gecesi Kim Kardashian, gece yarısı Twitter’dan bir mesaj atarak, eşi Kanye West’in, Kuğu Gölü Parkı’nda halka açık bir konser vereceğini duyurdu. Gece yarısı parka toplanan binlerce Yerevanlı,  Kanye West’in kendini Kuğu Gölü’ne atması ile son bulan bir konsere katılma fırsatı buldular. 

Pazartesi günü Ermenistan’dan ayrılan Kim Kardashian, Kudüs’e geçip buradaki tarihî Surp Hovhannes Ermeni Kilisesi’nde, kızı North West’in vaftiz törenine katıldı.

Nune Hakhverdian, Media.am, gazeteci:
Kardashianlar, Ermenistan’daki algıyı yerle bir etti

Kardashian bir fenomen, o hem hiçbir şey, hem de her şey. Medya kurallarını iyi biliyor, eğer onunla yolunuz buluşursa, onun kazancına siz de ortak oluyorsunuz. Bu ziyaret, Ermenistan için olumluydu; Ermenistan kazandı. Halkın algısı da bir hafta içinde değişikliğe uğradı. Böyle ünlü bir insan için sokaklar kapatılmadı, üst düzey güvenlik önlemleri alınmadı. Kim, halka karıştı; onlarla selfie'ler çekti; bu durum, halkın pek de alışık olduğu bir durum değildi. O kadar ünlü bir kişi, basit kıyafetler giyiyor, şımarıklıklar yapmıyor. Elbette, olması gereken de buydu ama insanların çekinceleri vardı. Başta dalga geçiliyordu Kardashian’la, 'Ne işi var Ermenistan’da? Kardashian mı soykırımı savunacak?” deniyordu, ama gelişinden sonra çok şey değişti. İnsanlar, siyasetçilerin boş konuşmalarından bıktı artık, daha canlı örnekler görmek istiyorlar.” 

Armen Arakelyan, Hetq Gazetesi, gazeteci
Ermenistan’da ‘namus’ algısı sorgulandı

Son hafta Ermenistan, Kim Kardashian ile nefes aldı. Sadece Ermenistan basını değil, uluslararası basın da Ermenistan ve Kardashian ile doldu taştı. Bu vesileyle, Ermenistan'da ‘namus’ algısının, arkaik, muhafazakâr bakış açısının sorgulandığını bile söyleyebiliriz. Kardashian’ın soykırımın tanınması konusunda etkisi olabileceğine neredeyse kimse ihtimal vermiyordu. Ama ziyaret sırasında ortaya çıkan tablo, herkesi şaşırttı. 24 Nisan’dan önce gelmiş olması da doğru bir karardı. 



Yazar Hakkında