Çavuşoğlu: Bu sene Ermeni dostlarımızdan olumlu bir karşılık beklemiyoruz

ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, düşünce kuruluşu Carnegie Endowment for International Peace'de "Çalkantılı Bir Ortadoğu'da Türkiye'nin Rolü" konulu konferansta konuştu.

Çavuşoğlu, "Parlamentoları ikna etmek, tasarı kabul ettirmek kolay. Ancak bunlar sorunların çözülmesine yardım etmiyor. Yardım etmedi de. Türkiye ve Ermenistan, Türkler ve Ermeniler bu sorunu birlikte çözmeli" dedi. 

Ermeni vatandaşların tüm haklardan yararlandıklarını söyleyen Çavuşoğlu, “tüm dini azınlıklara mülk iadesi gibi hakların geri verildiğini, kilise, şapel ve sinagogların renovasyonunun yapıldığını” ifade etti. 

“Ermeni dostlarımızdan olumlu karşılık beklemiyoruz” 

Çavuşoğlu, normalleşme sürecinden yana olduklarını ve bu konuda özellikle 2009 yılından itibaren çok çaba harcadıklarını savundu:

“Ermeniler ve Ermeni diasporası bu yıl, dünya kamuoyunu 1915 yılı olayları konusunda etkilemeye odaklandıkları için, Ermeni dostlarımızdan olumlu bir karşılık beklemiyoruz. Ama ileriye bakmamız lazım ve bu konuların hepsinin üstesinden gelmeliyiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması ile Başbakan Davutoğlu’nun iki açıklaması, Türkiye için de bir dönüm noktası. Biz, normalleşme sürecine yönelik cesur adımlar attık. Umarım Ermenistan ve Ermeni dostlarımız da normalleşmeye ihtiyacımız olduğunu anlar. Türkiye olarak normalleşmeden vazgeçmeyeceğiz ve bu konuda çaba harcamayı sürdüreceğiz." 

"Tarihçiler karar vermeli"

Çavuşoğlu’na Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Ermeni Soykırımı tasarısı da soruldu.  

Kararın yasal yönden bağlayıcılığı bulunmadığını kaydeden Çavuşoğlu, siyasilerin, ulusal parlamentoların, AP’nin veya uluslararası organizasyonların parlamentolarının bu tür kararlar vermemesi gerektiğini dile getirdi; “1915 olaylarının soykırım olup olmadığına kim karar verecek? Açıkçası ‘soykırım’ genel bir terim değil, bu yasal bir terim. Bize göre tarihçiler buna karar vermeli” 

Türkiye’nin, Ermenistan’a, bilim adamları ve tarihçilerden oluşan bir ortak komite kurulması ve arşivlerin açılması teklifinde bulunduğunu anlatan Çavuşoğlu, komiteye üçüncü ülkelerden de katılımların olmasını ve diğer ülkelerin de arşivlerini açmalarını önerdiklerini söyledi.  

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında