HDP 23,5 Nisan'ı andı

HDP, 1915 yılında 23 Nisan’ı 24 Nisan’a bağlayan gece, sürgüne gönderilmek üzere Harbiye karakolunda hapsedilen ve birçoğu hayatını kaybeden Ermeni aydın, düşünür, kanaat önderi, sanatçı ve zanaatkarları andı. HDP, Tatavla’da çan sesleriyle yürüdü. Kirkor Zohrab’ın evinin önüne karanfiller bıraktı.

UYGAR GÜLTEKİN
MİRAN MANUKYAN

HDP Şişli İlçe Örgütü üyeleri, soykırımın başlangıç noktalarından kabul edilen, Tatavla (Kurtuluş) son durakta bir araya geldi. “Soykırımla yüzleş” pankartı taşıyan HDP’lilerin ellerinde soykırımda hayatını kaybeden aydın, yazar ve sanatçıların fotoğraflarını taşıdı. Çok sayıda kişinin katıldığı yürüyüşe HDP Milletvekili adayları Turgut Öker ve Filiz Keresteceioğlu da katıldı. 

Yürüyüş boyunca, ses aracından çan sesleri duyuldu. 

‘Yüzleşme bir halkı ve bir devleti küçültmez’ 

Pangaltı Metro İstasyonu çıkışına kadar yürüyen HDP üyeleri, mumlar yakarak, karanfiller bıraktı. Anmada konuşan HDP Şişli İlçe Örgütü Yönetim Kurulu Üyesi Melis Tantan, yüzleşme çağrısı yaptı. 

Soykırımın bir an önce tanınması gerektiğine dikkat çeken Tantan, “Gerçek bir barış ve 1915’le gerçek bir yüzleşme için soykırım bir an önce tanınmalıdır. Failleri ifşa edilmeli, zararlar tazmin edilmeli, hakikat ve yüzleşme komisyonları kurulmalıdır. Ermenistan’la ekonomik, politik, diplomatik ilişkiler geliştirilmeli, Türkiye tarafından tek taraflı kapatılan Türkiye Ermenistan sınırı koşulsuz açılmalıdır. Karabağ sorunun çözümü için çaba gösterilmeli ve Ermeni halkıyla dostluk köprüleri kurulmalıdır” diye konuştu. 

Tantan, “Soykırımı tanıma ve özür dileme ne bir devleti ne bir halkı küçültür, tesine tarihsel bir utançtan kurtararak özgürleştirir, gerçek kardeşliğin yolunu açar” dedi. 

Zorhab’ın evinin önüne karanfiller bırakıldı

HDP İstanbul Gençlik Kordinasyonu da, Krikor Zohrab'ın alınarak sürgüne gönderildiği Gümüşsuyu’ndaki evinin önünde bir anma düzenledi.

Şu anda Taksim Gümüşsuyu Caddesi, Gümüşsuyu Palas olan Zohrab’ın evi önüne Saat 19:15'te 'Hrant'la, Sevag'la, Soykırımla Yüzleşin' yazılı bir pankart asan grup Sevag Balıkçı, Hrant Dink, Maritsa Küçük ve 1915’te sürgüne gönderilen aydınların fotoğraflarını taşıdı.

Grup, basın açıklamasında yarın saat 15.30’da Sevag Balıkçı'nın mezarı başında yapılacak anmaya ve 19:15'te Taksim Fransız Konsolosluğu'nun önündeki 24 Nisan anmasına çağrı yaptı.

Grup basın açıklamasından sonra Krikor Zohrab'ın evinin önüne karanfil bıraktı.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem