Meclis'te 25. Dönem başlıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yeni dönem başlıyor. 550 milletvekilinin yemin töreninin ardından meclis başkanlığı seçim süreci başlayacak.

25. dönem, saat 15.00'de gerçekleşen yemin töreniyle başlayacak. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılacak. 

İlk oturumda başkanlık koltuğuna, en yaşlı üye sıfatıyla CHP Antalya Miletvekili Deniz Baykal oturacak. Cemil Çiçek, devir teslim töreninin ardından görevini, Geçici Başkan Baykal'a devredecek. Deniz Baykal'a, Başkanlık Divanı'nda en genç altı milletvekili dönüşümlü olarak eşlik edecek. 

Milletvekillerinin yemin törenin ardından, Meclis Başkanlığı seçim süreci başlayacak. 27 Haziran'a kadar, başkanlık ve divan başkanlığı için aday başvuruları alınacak. Başkanlık seçiminin ilk turu ise 28 Haziran'da yapılacak. 

Meclis Başkanlığı için ilk iki turda üye tam sayısının üçte ikisi, üçüncü turda salt çoğunluk aranacak, olmazsa 4. turda en çok oy alan Meclis Başkanı olacak. 

Belli olan tek aday Dengir Mir Mehmet Fırat

Dört parti arasında sadece HDP Meclis Başkanı adayını açıkladı. HDP’nin adayı Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat oldu. Ankara kulislerinde AK Parti'den Nabi Avcı, MHP'den Ekmeleddin İhsanoğlu ve Murat Başesgioğlu'nun isimleri konuşuluyor. CHP'den ön plana çıkan isimler ise Deniz Baykal ve parti sözcüsü Haluk Koç.

Meclis Başkanı’nın seçilmesinin ardından hükümet kurma görevinin verilmesi, hükümet programının görüşülmesi ile güvenoylamasını içeren ve en geç Ramazan Bayramı’na kadar sürmesi beklenen bir siyasi takvim işleyecek.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem

Etiketler

TBMM hükümet


Yazar Hakkında