Alevi örgütleri cemevlerine sahip çıkma çağrısı yaptı

İstanbul Bağcılar’da 23 temmuz 2015 günü düzenlenen polis operasyonunda öldürülen Günay Özarslan’ın cenazesi için Gazi Mahallesi Cemevi’nde toplanan gruplara polis saldırısıyla başlayan olaylarda polis memuru Muhammet Fatih Sivri öldü; iki kişi yaralandı. Alevi örgütleri yaptıkları açıklama ile üyelerini cemevlerine yönelik saldırıları kınamaya ve cemevlerine sahip çıkmaya çağırdı.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Alevi Kültür Dernekleri, Demokratik Alevi Dernekleri, Hubyar Sultan AKD, Garip Dede Dergahı, Yalıncak Sultan AKD tarafından yapılan açıklamada,  Gazi Cem Evine cenaze için getirilen Günay Özarslan Can’ın cenazesinin yoğun polis saldırısı ve engellemesi nedeniyle halen yapılamadığı belirtildi. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bir çok kez Alevi kurum yöneticilerinin devlet görevlileri ile ve hükümet kanadıyla temas kurmasına rağmen üç gündür saldırılar durmadığı gibi artarak devam etmiştir.

“İbadethanelerimiz olan Cem Evlerimize  karşı yapılan saldırı gittikçe bir katliam provası halini almıştır.”

“Uygulanmaya çalışılan savaş politikasının Aleviler ve Cem Evleri üzerinden yürütülmeye çalışıldığını görmekteyiz. Bu nedenle Gazi Cem Evimiz şu anda yoğun bir saldırı ve kuşatma altındadır. Gelinen noktada Gazi Mahallesinde daha büyük bir katliamın her an gerçekleşebileceğini öngörüyoruz. Tüm çabalarımıza ve girişimlerimize rağmen  olabilecek katliamın sorumlusu AKP hükümetidir.

“Pazartesi günü saat: 11:00’de bulunduğumuz  İl Valilikleri önüne tüm Pirlerimizi, Mürşitlerimizi, Can’larımızı ve demokratik kitle örgütlerini Cem Evlerimizi sahiplenmeye ve bu katliam planına karşı sessiz kalmamaya davet ediyoruz.”

CHP kriz masası heyeti kurdu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığında oluşturulan kriz masası heyeti İstanbul Valiliği ile temasta bulunarak mahalledeki polis müdahalesinin sona ermesini istedi.

Gerçek Gündem'e konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Bağcılar'da düzenlenen operasyonda öldürülen Günay Özaslan'ın cenazesinin kaldırılması için hem hükümetle hem de Cemevi başkanıyla görüşmelerini sürdürdüklerini söyledi.

Polis tarafından öldürülen Günay Özarslan’ın halen kaldırılamadığına ve cemevinin iki gündür polisin gaz bombardımanı altında olduğuna dikkat çeken Veli Ağbaba şunları dile getirdi: "Polisin bir ibadethaneye TOMA'larla müteveffanın yakınları da dahil yas tutan kişileri hedef alacak şekilde saldırması kabul edilemez.  Gazi Cemevi başkanı ve ilgililerle görüşerek cenazenin kimsenin burnu kanamadan kaldırılması için girişimlerimiz sürüyor. Alevi Dedesi Veli Gülsoy'un dediği gibi " Toprak emanetini bekliyor, insani vicdani bir yol bulup cenazeyi cemevinden kaldırmak gerekiyor. Taraflarla görüşmemiz sürüyor."

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığındaki kriz masasında milletvekilleri Eren Erdem, Onursal Adıgüzel, Ali Şeker, Gülay Yedekçi, Zeynel Emre, Oğuz Kağan Salıcı ve Selina Doğan bulunuyor.

 

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında