HDP ve CHP barış için bir araya geldi

HDP ile CHP liderleri ve grup başkanvekilleri Meclis’te bir araya geldi. Toplantı sonrası yapılan açıklamalarda “barış ve diyalog kanallarının tekrar açılmasıyla ilgili görüşüldüğü” ifade edildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Meclis’te bir araya geldi. 

Saat 15:00'te başlayan toplantıya HDP'den Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan ile CHP'den Grup Başkanvekilleri Levent Gök ve Engin Altay katıldı.

Basına kapalı gerçekleşen görüşme sonrası HDP adına Bluken, CHP adına da Altay açıklama yaptı. İki açıklama da silahların devreden çıkması çağrısı vardı.  

Baluken: Dayatılan çatışma ortamına karşı çaresiz değiliz

İdris Baluken, “Barış umutlarının yeniden yeşertilmesi lazım. Türkiye'nin tamamında diyalog kanallarının açılması lazım” dedi.

“Bugünkü görüşme halklarımızın bu beklentisini yerine getirme ve Türkiye toplumunu rahatlatma açısından son derece önemlidir. Bütün Türkiye şunu görmelidir; dayatılan bu savaş ve çatışma ortamına karşı hiçbirimiz çaresiz değiliz.”

“Şu anki savaş ortamının temel nedeni cumhurbaşkanının ve AK Parti'nin tek başına bir iktidar yakalama arayışıdır. 7 Haziran'da ortaya çıkan barış mesajlarının göz ardı edilmesidir.”

“Bu görüşmede son derece değerli fikir alışverişleri oldu. AK Parti kendi iktidarı, cumhurbaşkanının istikbali için ortaya koymuş olduğu savaş zeminini Türkiye'nin bölünme korkusu üzerinden halklarımıza anlatmaya çalışıyor. Şunu ifade edelim Türkiye'nin bir bölünme gündemi bile söz konusu değildir.” 

“Bir birlik içinde silahların devreden çıkacağına inancımıza belirtiyoruz. Bunu da CHP ile görüştük. Onları da bu konuda çok kararlı gördük. Mutlaka silahlar susmalı. İki tarafta ellerini tetikten çekmeli. Bununla ilgili yoğun bir çabamız var'' dedi.”

Altay: Koalisyon değil barış konuşuldu  

Görüşme sonrası konuşan CHP Grup Başkanvekili Altay da “Koalisyon hakkında değil, barış hakkında konuştuklarını” söyledi.

“Silahların susması akan kanın durması noktasında siyasi partilerin üzerine düşen görevler bakımından çok faydalı bir görüşme oldu.”

“Herkesin içi rahat olsun, Türkiye asla bölünmeyecek barış, huzur, kardeşlik içinde yola devam edecektir. Teröre karşı tüm siyasi partilerin ortak tavır alması gerektiğinin altını çizmek istiyoruz. PKK şunu bilmelidir ki elde silahla barış istenmez. PKK'nın tuttuğu silah barış iradesine yönelmiş bir silahtır. Bu silahla 7 Haziran'da ortaya çıkan barışa yönelmiş silahtır.  Devletin üzerine düşen görevler vardır ancak kafaya silah dayanmışken barış sesini kimsenin duyması mümkün değildir.”

“Barış için PKK'nın silahları bırakması lazım. Elbette devletin üzerine düşen görevler vardır. Ancak demin söylediğim gibi kafaya silah dayanmışken barış sesini kimsenin duyması mümkün değildir.”

“HDP'nin PKK'ya yönelik, Demirtaş'ın son günlerdeki iyi niyetli feryadını, çalışmalarını olumlu buluyoruz. Toplantıda, koalisyondan ziyade Türkiye'de bugün barışa nasıl ulaşırız, o gündeme geldi."

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında