Demirtaş: Olası bir seçimde referandum da yapalım

Demirtaş, olası seçim hükümetine destek verip vermeyeceklerine ilişkin olarak, "Partimizin MYK toplantısında karar vereceğiz" yanıtını verdi; olası genel seçim sırasında başbakanlık referandumu önerdi.

Demirtaş, partisinin MYK toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na çağrıda bulunarak "Görevi derhal iade etmeli" dedi. Demirtaş, olası seçim hükümetine destek verip vermeyeceklerine ilişkin olarak ise, "Partimizin MYK toplantısında karar vereceğiz" yanıtını verdi

Demirtaş, gazetecilere özetle şunları söyledi: 

Görünen o ki seçim yapılmadan sistem kurulamayacak.

Olası bir erken seçim hükümeti görevinde görev alıp almayacağımızı partimizin yetkili organlarında değerlendireceğiz

Sayın Davutoğlu'nun bir an önce görevini iade etmesi lazım. Teamülen, ikinci çıkan partinin görevlendirilmesi beklenir. 

Gelinen durum çok kaygı verici. Silahla çözüm mümkün değil. Biz bütün sorunları diyalogla çözülmesinden yanayız. Türkiye açısından Ortadoğu'nun kargaşayla karşı karşıya olduğu durumda Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakanın yapması gereken diyalog kanallarını açmasıdır. Derhal karşılıklı ateşkesin ilan edilmesi lazım. 

"Barış erken seçimi bekleyemez"

Sonraki adımlar da müzakereye dönüş ve kalıcı barış olmalıdır. Hükümet kurulur ya da kurulmaz en önemli konu barıştır. Barış erken seçimi beklemeyecek kadar acildir. Türkiye'nin bütün illeri barışın bozulmasının rahatsızlığını yaşıyor. Şehit aileleri barış istiyor, bu sesler duyulmalı. 

HDP kalıcı barışı sağlamanın teminatıdır. Bu fırtınalı günler geçecektir. Fırtına bittikten sonra geride darmaduman bir ülke kalmasın istiyorsak birbirimize daha sıkı sarılmalıyız. 

Koalisyon kuramazsanız erken seçim de istemiyorsanız görüşmeye açığız dedik. AKP'ye de kapılarımızı kapatmadık.

Çok net bir teklifimiz var; olası bir tekrar seçimde başkanlık sistemini istiyor musunuz diye seçmene sorabiliriz. Mevzu bizim kişisel bir tutumumuz değil. Genel seçimi referandumla birlikte yaparız."

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında