‘Silvan'da yaşananlar Kobane’den beterdi’

Silvan’da yayınlanan Malabadi Gazetesi’nin Yayın Yönetmeni İhsan Yılmaz, uzun süredir bölgede gazetecilik yapıyor. Silvan’da günler süren sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar nedeniyle gazetesini iki haftadır yayınlayamıyor. Yılmaz, Silvan’da yaşananları Agos’a değerlendirdi..

İlk sokağa çıkma yasağının başladığı 18 Ağustos’tan bu yana 6 kere sokağa çıkma yasağı ilan edildiği ve en son ilan edilen yasağın 12 gün sürdüğünü belirten Yılmaz, yaşananların Kobane’de yaşananlardan daha beter olduğunu söyledi, 

“Özellikle Tekel, Mescit ve Konak mahallelerinde ara ara hendekler kazılıyor. Barikatlar kuruluyor ve yollar kapatılıyor. Amaç polisin mahallelere girmesini engellemek. Güvenlik güçleri, hendekleri kapatmak için mahallelerde müdahaleye başladı ve çatışmalar yaşandı. İlçeye hakim tepelerde tanklar yerleştirildi. Ordu savaşta. Üç mahalle tamamen abluka altındaydı. Zarar görmeyen hiçbir ev yok. Savaş yaşandı. Son 12 gün boyunca, mahallerde elektrik yoktu, su yoktu. İnsanlar temel gıda ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyorlardı. Yaralanan insanları hastanelere götüremediler. İletişim hatları tamamen kesikti. Su şebekeleri tahrip oldu.”

‘Çekilirken askerler yürütüldü’

Yılmaz, sokağa çıkma yasağının ardından askerlerin ilçe merkezinde yürüyüş yaparak çekilmesinin tepkilere neden olduğunu söyledi. “Sokağa çıkma yasağının ardından askerler çekilmeye başladı. İlçe merkezinde yürüyüş yaptılar. Yürüyüş esnasında zırhlı araçlar ‘Komando elinize sağlık Silvan’ı teröristlerden temizlediniz’ anonsu yapıldı. Vatandaşlar tepki gösterdi. HDP’lilerin araya girmesiyle olay çıkmadan askerler ilçeden çekildi. Hendekler şimdi kapatılıyor. İnsanlar şimdi evlerini ve işyerlerini onarmaya çalışıyor.”

Yılmaz, hendek ve barikatlar yüzünden insanların ev ve iş yerlerine rahat rahat gidemediklerini belirterek, “İnsanlar şehir merkezinde savaş olmaz diyerek tepki gösteriyorlardı” dedi.

‘90’lardan daha beter’

Duvar yazılarının ilçede tepkiye neden olduğunu söyleyen Yılmaz, “Özel harekatçılar sprey boyalarlar yazılama yaptılar. ‘Türksen övün değilsen itaat et’ yazısı en çok tepki çeken yazıydı. Yıllarca bölgenin pek çok yerinde gazetecilik yaptım. Irak’ta Suriye’de çalıştım. Böyle bir şeyi ilk defa gördüm. Duvarlarda Esedullah Timi diye yazıyordu. Tekbir getiriyorlardı.”

Yılmaz, yaşananların 90’lardan daha beter olduğunu söyledi, “Ben gazeteciyim ve haber yapmak en doğal hakkımdı ama çalışamadık. Keskin nişancılar vardı ilçede. Zırhlı araçlardan ‘Ermeni piçleri’ diye anonslar yapılıyordu ve bütün bunlar sokağa çıkma yasağının olmadığı mahallelerde yaşandı. 90’larda JİTEM vardı, Hizbullah vardı. Öldüreceklerini araçlara bindiriyor ve götürüyorlardı. Şimdi sokaklarda çatışmalar yaşanıyor.”

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.