Brüksel Zirvesi: Vize vaadine 'Geri kabul anlaşması' şerhi

Brüksel’de gerçekleşen Avrupa Birliği (AB) – Türkiye zirvesinden çıkan karar metni açıklandı. Karara göre, Türkiye, Geri Kabul Anlaşması'nı tam olarak uyguladığı takdirde Ekim 2016'dan itibaren AB ülkelerine vizesiz girebilecek. AB'de mülteciler konusunda Türkiye'ye finansal ve insani yardım desteği sağlayacak.

Toplantı sonrası açıklanan 11 maddelik AB - Türkiye zirvesi metninde özetle şunlar var:

Zirve kararlarında, Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinde 17'nci fasıl olan ekonomik ve parasal politikanın 14 Aralık'ta açılacağı kayıt altına alındı. 

Zirvede ayrıca AB Komisyonu'nun bazı fasılların açılması için hazırlıklarını 2016'nın ilk çeyreğinde tamamlaması kararlaştırıldı. 

Haziran’dan itibaren geri kabul uygulama şartı

AB-Türkiye Zirvesi'nde, geri kabul anlaşmasının uygulanması ve öngörülen şartların karşılanması durumunda Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa için Ekim 2016 hedef tarih olarak gösterildi. AB Komisyonu vize liberalizasyonu yol haritası konusundaki ikinci değerlendirme raporunu Mart 2016 başında açıklayacak. Her iki taraf Komisyon’un 2016 sonbaharında Schengen Alanı’na giren Türkiye vatandaşlarına vize muafiyeti tavsiyesi içeren üçüncü raporunu yayımlayabilmesi için geri kabul anlaşmasının (GKA) Haziran 2016’dan itibaren tam olarak uygulanması gerektiği konusunda anlaştı. Yol haritasının tüm unsurlarının karşılanması şartıyla vize muafiyeti için hedef Ekim 2016.

Kararlarda, AB Komisyonu ve üye ülkelerin katkılarıyla Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için "başlangıç olarak" 3 milyar avro mali destek sağlanacağı belirtildi.

Türkiye ve AB terörle mücadelenin önceliğinde anlaştı.

Diyaloğu arttırmak için iki taraf da yılda iki defa düzenli zirve yapılmasında anlaştı.  Buna göre zirveler Türkiye – AB ilişkilerindeki gelişmeyi belirlemek ve uluslararası gündemi tartışmak için bir platform sunacak.  Zirvelerde Bakan/Yüksek Temsilci/ Komiser düzeyinde kapsamlı, düzenli siyasi diyalog toplantıları düzenlenecek 

Gümrük Birliği’nin güncelleştirilmesine yönelik hazırlık çalışmaları tamamlandıktan sonra resmi görüşmelere 2016 sonuna doğru başlatılabilir.

“Yükün paylaşılması”

Zirvenin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile birlikte ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Davutoğlu, Bu 3 milyar avro Türkiye’ye verilmiyor; Suriyeli sığınmacılara veriliyor. Buradaki temel felsefe ise yükün paylaşılmasıdır. Savaşın, Esed [Beşar Esat] rejiminin devlet terörünün, barbarca bir organizasyon olan DAEŞ [IŞİD] terörünün kurbanlarına yardımcı olmak için." 

AB’den insan hakları, basın özgürlüğü ve barış süreci vurgusu

AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “Göç krizi bir konu, diğeri de katılım görüşmelerinin canlandırılması. Tabii bu beraberinde Türk tarafının insan hakları, medya özgürlüğü ve Kürtlerle çözüm sürecinin yeniden başlatılması gibi adımlar atılmasını da beraberinde getiriyor” dedi.

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında