Anayasa Komisyonu için dört partiye mektup

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin "Meclis'teki 4 partinin genel başkanlarına mektup göndereceğim ve üye isteyeceğim" diye konuştu

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili TBMM'de düzenlediği basın toplantısında konuştu. 

Kahraman'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Başbakanımızın yaptığı temaslar sonucunda siyasi partilerimizin yeni bir anayasa çalışmasının başlatılması yolundaki olumlu yaklaşımı da görerek, partide bulunan dört partinin genel başkanlarına bir mektup göndereceğim. Başkanlardan yeni bir komisyon kuracağız ve her partiden 3 kişi isteyeceğiz."

"Eskiden olduğu gibi uzlaşma komisyonu kurulduğunda çalışma esaslarını düzenleyen bir yöntem izlenecek. Başkanlıkla alakalı tartışmalar geleceğe ait bir tartışmadır."

"Meclis anayasa uzlaşma komisyonunun başkanlığını ben yapacağım"

"Geçen seferki çalışmalarda fevkalede yol kat edilmiş olduğunu gördüm. 60 maddede mutabakat sağlanmış, 172 madde ele alınmış. 60 maddenin içinde görüşler beyan edilmiş. Tümünü ele almışlar, güzel netice ortaya çıkmış. Bunda ne kadar istikrar sağlanacak, tekrar mı başlanacak bu noktadaki takdiri komisyona bırakıyoruz."

Basın toplantısının soru-cevap kısmı şu şekilde:

Oy birliği şartı aranacak mı?

Zannediyorum ki bütün partilerin ittifak halinde olması beklenecektir. Daha önceki komisyonda olduğu gibi bazı noktalar meclise intikal ettirilecektir. Uzlaşma komisyonu nihai bir komisyon değil. Yine Meclis’te görüşülecek. Ama kısa yoldan gitmek için partileri bağlayacak. Dört partinin grubu var. Bu dört partinin dördünün genel başkanlarına mektup yazacağım, katılacaklarını temenni ediyorum.

Mektup ne zaman gönderilecek?

Ben bugün mektupları inşallah gönderiyorum. Bir de iç tüzük çalışması yapacağız. Bunun için davette bulunacağım ama ilki uzlaşma komisyonuna ait.

Başkanlık tartışması rafa mı kalkacak?

Hepimizin istikrarlı bir Türkiye istiyoruz. Hakları hürriyetleri tanımış uyum içinde bir Türkiye istiyoruz. Başkanlık sistemi, parlamenter sistem ve yarı başkanlık sistemi var. Hepsinde esas kuvvetler ayrılığıdır. Kuvvetler ayrılığına dayalı bir sistem olması, toplumun da kabul edeceği bir sistem ortaya konulması benim tercihimdir. Şahsi görüşümü ifade etme durumun yok. Bugünkü sistemle sıkıntılar çeken bir Türkiye’deyiz diye söyleyebilirim.

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında