"AYM’nin kararları herkesi ve her kurumu bağlar"

Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verilen “hak ihlali” kararı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Karara uymuyorum, saygı da duymuyorum” açıklaması sonrası hedef haline gelen Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, “AYM’nin verdiği kararlar herkesi ve her kurumu bağlamaktadır. Kınayanın kınaması da, övenin övgüsü de AYM’yi etkilemez. Biz işimizi yapıyoruz” diye konuştu.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tahliye edilmesinin önünü açan “hak ihlali” kararı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Ben Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu karara sadece sessiz kalırım o kadar ama onu kabul etmek durumunda değilim. Karara uymuyorum, saygı da duymuyorum” açıklamasından sonra hedef haline gelen Anayasa Mahkemesi’nin Başkanı Zühtü Arslan, bugün ilk kez AYM'ye Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Konferansı'nda değerlendirmelerde bulundu.

"Kınayanın kınaması AYM'yi etkilemez"

Arslan, “AYM'nin kararına uymuyorum, saygı da duymuyorum" diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a da cevap verdi. "AYM’nin verdiği kararlar herkesi ve her kurumu bağlamaktadır” diyen Arslan, “Bu bir anayasa kuralıdır. 183. madde kapsamında gerçek ve tüzel kişileri bağlar denmektedir” ifadelerini kullandı. Arslan, “Verdiğimiz kararlara göre varlığımızı hatırlayanlar değişse de biz hep buradaydık ve olmaya devam edeceğiz. Kınayanın kınaması da, övenin övgüsü de AYM’yi etkilemez. Biz işimizi yapıyoruz. Başvuranın kimliğine de bakmıyoruz. Kimsenin yanında ya da karşısında değiliz. Sadece hukukun ve adaletin yanındayız. Haksızlığın ve hukuksuzluğun karşısındayız. Şiarımız herkes için hukuk ve adalettir” diye konuştu.

Zühtü Arslan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Adalet anlayışı, hiçbir kültür ya da coğrafyanın tekelinde değildir. İnsan haklarının evrenselliği bizim gibi olanlar için değil olmayanlar için de geçerli olduğunu kabul etmeyi zorunlu kılmaktadır. Özellikle savaş ve terör olaylarının sebep olduğu olağanüstü durumlarda ötekinin hakkını savunmada Avrupa olarak iyi bir sınav verdiğimiz söylenemez.

“Yalan ve iftirayla dolu haberleri kınıyor ve reddediyorum”

Bir takım tartışmalar yaşanmaktadır. Son tartışmalardan bağımsız olarak AYM kararlarına yönelik eleştiriler konusunda söyleyeceklerim tamamen ilkeseldir. Yeni ve gereksiz tartışmanın malzemesi lütfen çıkarılmasın. Amerika’da hiçbir siyasi mesele yoktur ki, er ya da geç yargısal bir meseleye dönüşmesin.

Türkiye’de tartışılan hemen her siyasi mesele er ya da geç yargısal meseleye dönüşmekte ve AYM’nin önüne gelmektedir. Bu kararlardan bazıları yoğun tartışmalara neden olmaktadır. Yargıçlar kutsal varlıklar değildir. Yargı kararları eleştirilir, eleştirilmelidir de. Aksi takdirde hukuk donar, gelişemez. Her türlü eleştiriye saygı duyuyoruz ancak mahkememizi talimatla karar veriyormuş gibi gösteren şahsıma ve mahkememize yalan ve iftirayla dolu haberleri kınıyor ve reddediyorum.

“Kınayanın kınaması da, övenin övgüsü de AYM’yi etkilemez”

Verdiğimiz kararlara göre varlığımızı hatırlayanlar değişse de biz hep buradaydık ve olmaya devam edeceğiz. Kınayanın kınaması da, övenin övgüsü de AYM’yi etkilemez. Biz işimizi yapıyoruz. Başvuranın kimliğine de bakmıyoruz. Kimsenin yanında ya da karşısında değiliz. Sadece hukukun ve adaletin yanındayız. Haksızlığın ve hukuksuzluğun karşısındayız. Şiarımız herkes için hukuk ve adalettir.

“Bugün itibariyle 1042 hak ihlali kararı verilmiştir”

Bireysel başvuruda geçen yılın oldukça verimli olduğunu söyleyebilirim. Mahkememizin 2015’te sonuçlandırdığı başvuru sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 50 artış göstermiştir. Toplam 33 bin 521 başvurunun 15 bin 753’ü, 2015’te sonuçlandırıldı. 2015’te sonuçlandırılan dosya sayısı dikkate alındığında, gelen başvuruları karşılama potansiyelinin yüzde 77 olduğunu belirtmek isterim. 2014’te 53, 2013’te yüzde 50 olarak gerçekleşmiştir. Hedefimiz, önümüzdeki yıllarda potansiyeli yüzde yüze çıkarmaktır. Bugün itibariyle 1042 hak ihlali kararı verilmiştir. Yüzde 72,6’sı adil yargılanma hakkı, yüzde 7,4 kişi güvenliği ve hürriyetine, yüzde 3’ü ifade özgürlüğüne, 30’u sendika hakkına, 20’si kötü muamele yasağına ilişkindir. Sonuçlandırılan başvuru sayısındaki artışa bağlı olarak 2015’e ihlal kararlarının sayısında ve çeşitliliğinde artış olmuştur. 2015’te 543 hak ihlali kararı verilmiştir.

Adalet Bakanı: Yasayı ihlal olduğu açıktır

Öte yandan, iktidara yakın medya Anayasa Mahkemesi’ni hedef haline getirmeye devam ederken, bugün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da “Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili AYM kararının anayasa ve yasayı ihlal olduğu açıktır. Cumhurbaşkanı’nın AYM kararını eleştirmesi demokratik bir haktır” açıklaması yaptı.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında