İstihbarat sivil toplumu ‘yakından’ izlemiş

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi’nin, Helsinki Yurttaşlar Derneği ve Roman Derneklerinin de aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşlarını yakından izleyerek haklarında rapor yazdığı ortaya çıktı.

Belgelerde Emniyet İstihbarat’ın Roman dernekleri çalışmalarını ‘Yeni azınlık yaratma faaliyetleri’ olarak takip ettiği de görülüyor. İzlemeler kapsamında çok sayıda aktivist, gazeteci ve yazarın da fişlendiği ortaya çıktı. 

Dink cinayetinde kamu görevlilerinin yargılandığı dava dosyasında yer alan belgelerde, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi’nin, Türkiye’de uzun yıllardır faaliyet gösteren Helsinki Yurttaşlar Derneği’nin çalışmalarını yakından izlediği görülüyor. İstihbaratın, muhbirler aracılığıyla dernek çalışmalarının faaliyetleri ve toplantılarıyla ilgili bilgi aldığı da ortaya çıktı.

2006 yılı tarihli gizli ibareli belge, Emniyet Genel Müdürlüğü ile İstihbarat Dairesi R Şube Müdürlüğü arasındaki bir yazışma. Yazışmada, Helsinki Yurttaşlar Derneği hakkında ‘sakıncalı bir durum bulunup bulunmadığının bildirilmesi’ isteniyor. 4. Sınıf bir Emniyet Müdürü tarafından yazılan cevap yazısında Helsinki Yurttaşlar Derneği hakkında 2000 yılından itibaren, geniş bir rapor sunularak, derneği sakıncalı olmadığı bildirilmiş. Hazırlanan rapor dernek hakkında geniş bir istihbarat çalışmasıyla oluşturulmuş.  Ayrıca çeşitli illerden gelen istihbarat raporları da dosyada yer alıyor.

Derneğin kuruluşu, kurucuları, yönetim kurulları, dernek tarafından hazırlanan yayınlar ve yayınların finansmanı raporlarda ayrıntılı şekilde yazılmış. Derneğin düzenlediği panellere kimlerin katıldığı da sıralanmış.

Yeni azınlık yaratma faaliyetleri

Dernekle ilgili istihbarat bilgilerinin yer aldığı raporda en dikkat çekici bölüm bir muhbirden alınan bilgiler. Muhbirden alınan bilgiler ve değerlendirmelerin yer aldığı F4 adı verilen istihbarat raporu, “Misyonerlik- Yeni azınlık yaratma faaliyetleri” olarak adlandırılmış.  Yardımcı İstihbarat Elemanı, Helsinki Yurttaşlar Derneği’nin çalışmaları, toplantıları hakkında İstihbarat Şubesi görevlilerine bilgi vermiş.  Ayrıca Roman derneklerinin toplantıları ve çalışmaları hakkında bilgi veriyor.

Fişlenmişler

Hrant Dink cinayetinden sonraki yargılama sürecinde Emniyet İstihbarat Dairesi’nin, takip ettiği şahıslar için İDP (İstihbarat Değerlendirme Projesi) adı verilen bir istihbarat programı kullandığı ortaya çıkmıştı. Uygulama kamuoyunda fişleme olarak biliniyor. Dink cinayeti dava dosyasına giren raporda, dernek faaliyetlerine ve toplantılarına katılan, aralarında Hrant Dink’in de olduğu çok sayıda aktivist, gazeteci ve yazarların İDP numaralarına da yer verilmiş.  

İstihbarat Daire Başkanlığı görevlilerinin, raporda yer verdiği değerlendirme bölümlerinde toplantılara katılanların, nüfus bilgileri, doğum yerleri ve tarihlerine de yer verilmiş.

Roman dernekleri de izleniyor

İstihbarat Raporunda, Helsinki Yurttaşlar Derneği’nin yanı sıra Roman derneklerinin çalışmalarının da takip altında olduğu ortaya çıktı. Edirne Roman Kültürünü Tanıtma ve Araştırma Derneği (EDROM), Roman Dernekleri Federasyonu (ROMFED)’in çalışmaları ve çalışmalara katılanlar hakkında istihbarat bilgileri yer alıyor. 



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.