Öğretmen Abdullah Demirbaş'a 'kademe durdurma' cezası

Diyarbakır Sur ilçesinde iki dönem belediye başkanlığı yaptıktan sonra geçen yıl öğretmenliğe dönen Abdullah Demirbaş için Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’la yaptığı görüşmeye giderken ‘idareden izin almadığı’ gerekçesiyle 3 yıl kademede ilerlemesinin durdurulması istendi.

2004’te DEHAP'tan2009’da ise DTP'den Diyarbakır merkez Sur Belediye Başkanı seçilen Abdullah Demirbaş, Haziran 2014'te felsefe öğretmenliğine dönmüş ve İstanbul'daki bir okulda göreve başlamıştı. Demirbaş’a 4 Ağustos 2015’te Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’la yaptığı görüşme nedeniyle 'idareden izin almadığı' gerekçesiyle açılan soruşturmada ‘3 yıl kademede ilerlemesinin durdurulması’ cezası istendi.

Müfettişler rapor hazırladı

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın davetiyle 4 Ağustos 2015 tarihinde HDP ve DBP yöneticilerinin bulunduğu heyetle Ermenistan'a giden Demirbaş için 'idareden izin almadığı' gerekçesiyle açılan soruşturmada görevlendirilen müfettişler raporu hazırladı. İstanbul Valiliği'nin 27 Ocak 2016 tarihli oluru ile açıldığı belirtilen raporda, “Abdullah Demirbaş'ın 04. 08. 2015 tarihinde HDP/DBP heyeti ile Ermenistan'a gittiği, Ermenistan'ın başkenti Erivan'da Ermenistan Devlet Başkanı ile görüştüğü ile ilgili olarak, disiplin yönünden eylemlerine uygun 657 sayılı kanunun 125/D-o maddesi gereğince 3 yıl kademede ilerlemesinin durdurulması ile tecziyesi, Ermenistan'a giderken yurt dışına çıkacağını okul müdürüne bildirmediği iddiası ile ilgili olarak disiplin yönünden eylemlerine uyan 657 sayılı kanunun 125/B maddesi gereğince kınama ile tecziyesini, idari ve mali yönden ise işlem tayinine gerek olmadığı” ifadeleri yer aldı.

Seyahat yaz tatilindeydi

Savunmasını 10 gün içinde vermesi istenen Abdullah Demirbaş, yaz tatilinde öğretmenlerin izinli oldukları için istediklere gidebileceklerini, bu nedenle soruşturma başlatılmasının 'seyahat özgürlüğü ve insan haklarına aykırı olduğu' görüşünü dile getirdi. Sarkisyan’ın kendisini eski belediye başkanı olması nedeniyle davet ettiğini vurgulayan Demirbaş, “Ermenistan devlet başkanıyla görüşmek hiçbir zaman Türkiye Cumhuriyeti yasaları ile Devlet Memurları Kanunu’na göre de suç değildir” diye konuştu.

Devlet memuru için 3 yıl kademede ilerlemenin durdurulması cezasının ağır bir ceza olduğunu belirten Demirbaş, “Savunmamı vereceğim. Eğer bana bu konuda ceza verilirse iç hukuk yollarını tükettikten sonra, AİHM'e başvuracağım. Çünkü yaptığımın suç olduğuna inanmıyorum” dedi.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında