Ermeni vekiller 'taziye mesajı'nı yorumladı

Mecliste bulunan Ermeni vekiller, 24 Nisan’ın 101. yıldönümünde, Türkiye Ermenileri Patrikhanesi’nde yapılan 24 Nisan ayinini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın taziye mesajını yorumladı.

Kumkapı Meryem Ana Kilisesi'nde düzenlenen 24 Nisan ayininde CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan ve AK Parti İstanbul Milletvekili Markar Esayan da bulunuyordu.

Milletvekilleri ayin sonrası Ermeni Soykırımı’nın 101. Yıldönümüyle ilgili Agos’a açıklamalarda bulundu. 

“Fiziksel ve manen insanların kiliseye ulaşması engellendi”
CHP İstanbul milletvekili Selina Doğan

İki sene öncesine göre çok uzak noktadayız maalesef bu yıl. Zadig Yortumuz da dahil olağanüstü güvenlik önlemleriyle bayramımızı kutladık. Maalesef Türkiye şu anda hem siyasal yönden kutuplaşmış noktada hem de malum terör örgütlerinin kuşatması altında. Bugün ayrıca başka bir mani olmuş; sayın Patrik vekilimizin dile getirdiği gibi Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'dan dolayı yollar kapatılmış, dolayısıyla insanların hem manevi hem de fiziksel olarak kiliseye ulaşımları engellenmiş. Bu hakikaten manidar... Üzüldük, burada daha fazla insanın olması gerekirdi böyle bir günde. Tabii Türkiye yüzleşme anlamında da bırakın 101 yıl öncesini, çok daha yakın tarihimizle bile yüzleşecek zeminde değil. İfade özgürlüğü, düşünce özgürlüğü, maalesef bütün mekanizmalar tıkalı. Cumhurbaşkanı’nın buraya bir taziye mesajı göndermiş olmasını olumlu buluyorum. Diliyoruz ki geçtiğimiz yıllarda ivme kazanan iki halkın yakınlaşması için siyasal süreçte, Ermenistan'la hiç bir ön şart olmaksızın siyasal adımlar devam eder. Dileğimiz ön yargılardan uzak bir şekilde dostça, barışça bu ülkede yaşamayı sürdürmek ve acılarla yüzleşmek. Dileğimiz, daha insani , akıllıca ve daha vicdani bir şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında bu konunun sağlıklı bir şekilde ele alınması. 

“Yüzleşme iradesi buzdolabında”
HDP İstanbul milletvekili Garo Paylan

İkinci kere düzenlenmesini önemli buluyorum ama geçen sene ilk kez yapıldığında Bakan katılmıştı, milletvekilleri vardı. Daha büyük bir olaydı çünkü bir yüzleşme iradesi vardı. Bir taziye dileniyordu. Bu yıl baktığımızda her şeyin heba olduğunu görüyoruz. Yüzleşme iradesinin buzdolabına koyulduğunu görüyoruz açıkçası. Burayı yok sayan bir hükümet var ve ben yolda gelirken bisiklet turu vardı, bütün yollar kapalıydı. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu, 24 Nisan'a denk getirildi. Geçen sene de Cumhurbaşkanlığı Çanakkale'de başka bir tören koymuştu. Bu yıl tabii bunun saçmalık olduğunu anladılar kaldırmışlar ama bu yıl da bisiklet turu koydular. Yani Ermeniler bu coğrafyanın beşte birini oluşturuyorlardı, her beş kişiden biri Ermeni’ydi ve her beş kişiden biri yok edildi... Bugün bir azınlık durumuna düştük ve bugüne Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu konabiliyor. Oysa bugün Türkiye için önemli bir gün olduğu zaman, bu meseleyle yüzleştik anlamına gelecek. 24 Nisan dünyada bir önemliyse Türkiye için 100 önemli olmalı. 

“Taziye mesajı toplumdaki değişim için önemli bir fırsat”
AKP İstanbul milletvekili Markar Esayan 

99. yılında ilk anma törenini burada yaptık, hepsinde de bulundum ben. O dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ilk taziye mesajını o dönemde yayınlanmıştı. O çok önemli, tarihi bir kırılma. Bugün okunan taziye mesajı da aynı şekilde. 99. yılında ilk kez bu topraklarda uzun bir aradan sonra 24 Nisan 1915'de kaybettiğimiz atalarımızı anma adına bir ayini ruhani düzenlendi. Bunu korkmadan, yasal bir şekilde devletin izni ve  teşvikiyle yaptık. Ben bunun Ermenilerin yasını bitirmesi Türkler ve Ermeniler arasında Türkiye ve Ermenistan arasında ve Türkiye ve Diaspora arasında çok önemli bir imkan olduğunu düşünüyorum. Bu taziye mesajının buradaki değişim, toplumdaki değişim için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Umarım çok daha hızlı bir şekilde iki toplum arasındaki önyargıların, devletler arasındaki önyargıların hızlı bir şekilde boşalmasını, azalmasını sağlayacak bir sürece imkan tanır. Ümitliyim. 

Kategoriler

Gündem