Belge: Niye başkasına değil de bana hakaret ediyor diye bir düşünse

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yazısıyla hakaret ettiği gerekçesiyle bugün hakim karşısına çıkan Murat Belge, “Türkiye’nin en kalabalık kulüplerinden birisine üye oldum. Tayyip Erdoğan’a hakaret edenler kulübü. 2 bin kişi kadar olmuşuz” diye konuştu. Orhan Pamuk, Ömer Laçiner ve Jale Parla gibi isimlerin de destek vermek için geldiği dava, 20 Eylül’e ertelendi.

Prof. Dr. Murat Belge, Taraf gazetesinde yayınlanan yazısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla gerekçesiyle hakim karşısına çıktı. Murat Belge’nin yargılandığı Kartal’daki Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü ilk duruşması 20 Eylül'e ertelendi.  1 yıldan 4 yıl 8 aya kadar hapis istemiyle yargılanan Murat Belge, “Türkiye’nin en kalabalık kulüplerinden birisine üye oldum. Tayyip Erdoğan’a hakaret edenler kulübü. 2 bin kişi kadar olmuşuz” diye konuştu.

Orhan Pamuk, Jale Parla ve Ömer Laçiner’in de Belge’ye destek için geldiği Anadolu 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davanın ilk duruşmasında savunma yapan Belge, hayatında hiç kimseye hakaret etmediğini belirterek, “İlk defa birisine hakaret ettiğime dair bir iddiayla karşılaşıyorum. Yazının neresinde ne söyleyerek hakaret ettiğim belli değil. Bu kadar kişinin kendisine hakaret ettiğini düşünen bir kişi ‘Bu kadar adam niye başkasına değil de bana hakaret ediyor’ diye bir 10 dakika düşünse diye düşünüyorum” diye konuştu. 

Pamuk: Mahkeme kapılarına gelmekten bıktım

Belge’ye destek için adliyeye gelen Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk ise, ‘Erdoğan’a hakaret’ davalarının korkutma ve yıldırma amacı güttüğünü söyledi: “Bunun gibi daha binlerce ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ vakası olduğunu biliyoruz. Aslında bunların amacı özgür düşünceyi, hükümetin eleştirilmesini, seçim taktiklerini, manevra kabiliyetini eleştirenleri susturmak, korkutmak, yıldırmak, mahkeme kapılarında süründürmek, kafanı hükümeti eleştirmekten çok davanın ayrıntılarıyla meşgul etmek.”

Hakaret davalarının hukuka aykırı olduğunu kaydeden Pamuk, “40 yıldır yazarlık yapıyorum. Mahkeme kapılarına gelmekten, arkadaşlarımı savunmaktan, kendi davalarımdan bıktım. Yeni bir Türkiye deniyor. İşte yeni Türkiye, eski Türkiye’nin devamı. Mahkeme kapılarında yazarlar” diye konuştu.

Erdoğan davaya müdahil oldu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın avukatlarından Ahmet Özel, Prof. Murat Belge’nin Taraf gazetesinin 8 Eylül 2015 tarihli “Körlemesine bir gidiş” ve 12 Eylül 2015 tarihli “Vermezsen 400’ü” başlıklı yazılarında ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçu işlediği iddiasıyla şikâyetçi olmuştu. Mahkeme suçtan zarar görme ihtimaline karşı Erdoğan’ın davaya müdahil olma talebini kabul ederken, dava duruşma dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.

Adalet Bakanlığı’nın kovuşturma izni vermesinin ardından Prof. Murat Belge, ocak ayında savcılığa ifade vermişti. Belge’nin “Körlemesine bir gidiş” başlıklı yazısı hakkında takipsizlik kararı verilirken, “Vermezsen 400’ü” başlıklı yazısıyla ilgili olarak savcılıkça hazırlanan iddianame, İstanbul Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edilmişti.

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında