Kim Kardashian, George Clooney derken…

24 Nisan'da gözler Yerevan’a dikilmişken, Kim Kardashian Wall Street Journal’da (WSJ) yer alan bir yandan ‘barış’ çağrısı yapıp, örtülü bir taziye dileyen ama bir yandan da inkârcılıkla bezenmiş ilan hakkında tepkisini ortaya koyan ve meramını samimiyetle aktaran bir yazı yazmakla meşguldü.

Bir 24 Nisan haftasını daha geride bıraktık. Geçtiğimiz yıldan bu yana Kardashianlar’ın Yerevan çıkarması ile Ermenistan’da 24 Nisan başka bir boyuta doğru evrilmeye başladı. Bu sene Kardashianlar Yerevan’da yoktu ama adeta Oscar töreni profesyonelliğinde organize edilen ve değerli bir amaca hizmet eden, coğrafyaların farklı olsa da kaderlerin benzer olabileceğini bizlere yansıtıp, daha iyi bir dünya için farklı coğrafyalarda mücadele edenleri onurlandıran Aurora Ödülleri 101. yıla damgasını vurdu. Hiç şüphesiz ödül töreni için Yerevan’a giden George Clooney’nin Yerevan çıkarması milyonlarca gözü Yerevan’a dikti ve her bir sözünde kalplerin daha hızlı çarpmasına vesile oldu. Belki de birden Kardashianlar OUT George Clooney IN oldu ve meraklı yürekler acaba gelecek sene Brad Bitt ve Angelina Jolie Yerevan çıkarması yaparlar mı diye şimdiden sormaya başladı.  

WSJ’deki yazı

Gözler Yerevan’a dikilmişken, Kim Kardashian Wall Street Journal’da (WSJ) yer alan bir yandan ‘barış’ çağrısı yapıp, örtülü bir taziye dileyen ama bir yandan da inkârcılıkla bezenmiş ilan hakkında tepkisini ortaya koyan ve meramını samimiyetle aktaran bir yazı yazmakla meşguldü. 

Kardashian’ın Twitter’da 45 ve Instagram’da 69 milyon takipçisi var. Kendi websitesinde kaleme aldığı yazının linkini Twitter’da paylaşarak milyonlarca kişiye ulaştı.  Kardashian yazısına şöyle başlıyor.

“Ben ve ailem palavralara oldukça alışkınız ve göz ardı etmeyi de biliriz. Yalanlar iyi manşetler oraya çıkarır, manşetler ise harika kapaklar ve harika kapaklar ise sattırır. Fakat Wall Street gibi prestijli bir gazete böyle bir ilana yer verince bunu göz ardı edemedim.”

Yazıda Kardashian Wall Street’in ‘biz provakatif ilanlara da yer veririz’ savunma argümanını eleştirerek şöyle diyor: “Bir ülkenin soykırım inkârını savunan bir ilanı basmak provakatif bir bakış açısı değildir; bu, yalanı yaygınlaştırmaktır. Bu, ahlaki olarak oldukça sorumsuz bir tutum ve en önemlisi oldukça tehlikeli. Eğer Holokost’u inkâr eden veya 11 Eylül ile ilgili komplo teorilerini savunan bir ilan olsaydı yine de basar mıydınız?”

Kardashian neden her seferinde bir adım ileri giderken iki adım geri gidildiğini sorarak hakikat ile ilgili görüşlerini şöyle bildiriyor: “Bu konu hakkında hükümetimiz tarafından tanınana kadar konuşmalıyız. Geçmişimizi inkâr edersek geleceğimizi tehlikeye atarız. Eğer para, korku ve güç nedeniyle korkmamıza izin verirsek, çocuklarımıza hakikatin önemsiz olduğunu öğretmiş oluruz. Çocuklarımıza aktardığımız mesajlar konusunda sorumluluğumuz var. Tarihimizin barındırdığı hakikati onurlandırmalıyız, geleceğimizi ancak böyle koruruz. Bundan daha iyisini yapabiliriz.”

Kim Kardashian > Clooney’den bilinmez ama hiç şüphesiz ki farkındalık yaratmanın bir değil bin türlü yolu var ve en iyi yöntemlerden birisi de ünlü isimleri angaje ederek farkındalık yaratmak. Ama ne olursa olsun, seneye Angelina Jolie de Ermenistan’a gidip etkili bir konuşma yapar mı beklentileri yerine, Türkiye’den net bir tanıma ve özür beklemek çok daha hakiki.   

Küçük adımlar

Eğer gözümüzü karar vericilere ve devlet erkânına çevirirsek, ne taziye mesajlarını ya da ne de Dışişleri Bakanlığı’nın düzenlediği  ‘Unutmanın değil, hatırlamanın zamanı’ sergisini yok sayamayız. Ermeni konferansını baz alırsak, 2005’den bu yana küçük adımlarla başlanan yüzleşme serüvenimizin daha çok başındayız, 90 yıllık kocaman yüzleşememe açığını ve ayıbını kapatmaya sivil toplumundan, akademisyenine, yazarından, sivil vatandaşına birçok kesim 11 yıl önce küçük adımlarla başladı. Maalesef yolun daha çok başındayız ama köprüden önce son çıkışa daha yolumuz var... 

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında