Kadın gazetecilerden Zehra Doğan'a destek

JINHA editörü Zehra Doğan'ın Nusaybin'de gazetecilik yaparken tutuklanmasına tepki göster

Sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü Mardin’in Nusaybin ilçesinde haber takibi yapan Jin Haber Ajansı (JINHA) muhabiri Zehra Doğan, 21 Temmuz gecesi Mardin’in Yenişehir ilçesinde gözaltına alınmış, daha sonra da tutuklanmıştı. Bu karara tepki gösteren dört kadın gazeteci, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Örgütlenme Sekreteri Arzu Demir, serbest gazeteci Burcu Karakaş, Özgür Gündem editörü Günay Aksoy ve gazeteci Kumru Başer, "Zehra aylarca yasaklar altında, bombardıman ve ateş içinde Nusaybin'de neler olup bittiğini bilmek isteyenlerin gözü, kulağı oldu" dedi. JINHA'ya konuşan gazeteciler şunları söyledi

Arzu Demir: "Zehra Doğan'ın tutuklanmasının gerekçesi ne olursa olsun, biz gazeteciler bakımından neden tutuklandığı ortada. Zehra Doğan, özellikle Nusaybin'in kuşatma altında tutulduğu günlerde gazetecilik mesleğine de sahip çıkarak, kuşatma altındaki bir kentten haberler geçti. Biz dışarıda kalan gazeteciler olarak, gerçeğin peşinden gitmeye, baskı gören, tutuklanan, tehdit edilen meslektaşlarımızla dayanışmaya devam edeceğiz. Zehra'nın tutuklanmasından bir gün sonra bu kez Dersim'de ETHA muhabiri Ezgi Özer gözaltına alındı. Açıkçası Ezgi için de endişe ediyorum. Çünkü her baskı dönemde ilk hedef gazeteciler oluyor."

Burcu Karakaş: "Özelikle son dönemde çatışma bölgelerinde mesleğini icra etmeye çalışan arkadaşlarımızın üzerinde çok büyük bir baskı söz konusu. Bu baskılar sebebiyle çeşitli soruşturmalara, tehditlere ve hatta bazen Zehra örneğinde olduğu gibi tutuklamalara maruz kalıyorlar. Kendisinin bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz."

Kumru Başer: "Zehra, tıpkı kendisinden önce tutuklanan ve daha sonra özgürlüklerine kavuşan diğer JINHA muhabirleri gibi, gördüğü korkunç şeyleri ayrıca kadın gözünden süzerek ayrı bir boyuta taşıdı. Ölüm, yıkım karşısında sadece habercilik yapmakla kalmayıp yaptığı resimlerle de bizlere duygusunu ulaştırdı. Dışarıdan giderek Nusaybin'de ne olup bittiğini anlamaya çalışan bütün meslektaşlarına canla başla sahip çıktı. Zehra'nın tutuklanması, bölgede çalışan diğer bağımsız gazetecilere yapılan baskılarla da aynıdır. Biraz yaptığı haberlerin intikamı, biraz da yapacağı haberlerin engellenmesidir."

Günay Aksoy: "Gazetecilik yargılanamaz ve bugün Zehra şahsında gazetecilik yargılanıyor. Yapılan haberler yargılanıyor. Özgür Gündem, Zehra'nın yaptığı haberleri çok yakından takip etti. Yazdığı çizdiği her şeyi hem Bınevş Kadın Gazetesi'nde hem de Özgür Gündem'in tüm sayılarında işlemeye çalıştık. Bundan sonra da gazeteci arkadaşlarımızın bırakılması için mücadele edeceğiz."

JINHA'da çıkan haberi bu bağlantıdan okuyabilirsiniz. 

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında