Hakkari ve Şırnaklılar tepkili: Devlet zararımızı tazmin edecek mi?

Hakkari ve Şırnak'ın ilden ilçeye dönüştürülmesini öngören yasa tasarısı, bu kentlerin sakinleri tarafından protesto ediliyor. Temel kaygı, kararın siyasi olması ve kentlerin ekonomisine büyük zarar vereceği yönünde.

TBMM'ye gönderilen yasa tasarısıyla, Hakkari ve Şırnak'ın ilçeye dönüştürülerek Cizre ve Yüksekova ilçelerinin il yapılması, Hakkari ve Şırnak’ta protesto ediliyor.  

Tasarıya göre Hakkari'nin adı Çölemerik, Şırnak'ın adı da Nuh olacak. 

BBC Türkçe’den Hatice Kamer’in haberine göre, Hakkari ve 14 Mart’tan beri sokağa çıkma yasağının sürdüğü Şırnak'ta geçtiğimiz günlerde protesto gösterileri düzenlendi.

Hakkarililer ilin ilçe statüsüne dönüştürülmesi kararına tepki göstermek adına Perşembe günü kepenk kapatma ve oturma eylemi gerçekleştirirken Şırnaklılar da Çarşamba Kumçatı beldesinde büyük bir yürüyüş düzenledi.

BBC Türkçe'ye konuşan Hakkarili iş adamı ve mimar Cemal Erip, Ticaret ve Sanayi Odası'na kayıtlı 500 tüccar ile Esnaf ve Sanatkârlar Odası'na kayıtlı 1000 küçük esnafın olduğunu ilde, karar nedeniyle pek çok küçük esnafın kepenk kapatacağını söyledi. Zira Hakkari’nin il olmaktan çıkarılması, Valilik ve ona bağlı 15 resmi kurumda çalışan toplam beş bin memurun, yani yaklaşık 20 bin nüfusun kentten ayrılması anlamına gelecek.  

Kamer’e konuşanlar, kararın siyasi olduğu konusunda hemfikir. Hakkari MAZLUMDER (İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği) Başkanı Cengiz Şen Hakkari'nin zengin bir tarihi olduğunu ve kentin bu kararla hem tarihten hem de haritadan silinmeye çalışıldığını belirtiyor: “Bizim anladığımız bu bir iskan politikası. Çünkü bu kararla en az 70 bin insan ekonomik yalıtılmışlıktan dolayı başka kentlere göç etmeye mecbur bırakılacak.” 

1999 yılında Diyarbakır'da kurulmuş olan Şırnak ili ve ilçeleri Derneği (Şivider) Başkanı Aziz Özalp de kararı eleştirdi.Şırnak'ın, Cizre'den çok küçük olmasına rağmen 26 yıl önce il yapıldığını hatırlatan Özalp, insanların maddi ve manevi zararının tanzim edilmeyeceği endişesini taşıyor:"Hem Şırnaklı hem de Cizreli hemşerilerimiz bu karardan çok rahatsız. Cizre'nin il yapılması güzel ama bunu Şırnak'tan alıp Cizre'ye vermek şeklinde olmamalıydı. Devlet bunca insanın zararını tazmin edecek mi?”

 

Kategoriler

Güncel Türkiye

Etiketler

Şırnak Hakkari ilçe


Yazar Hakkında