Osman Baydemir sordu: 11 ildeki internet kesintisinin nedeni ne?

HDP Urfa milletvekili Osman Baydemir, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın yanıtlaması istemiyle 11 ildeki internet kesintileriyle ilgili soru önergesi verdi.

Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Van, Elazığ, Dersim, Antep, Urfa, Kilis ve Adıyaman’da önce DBP’li belediyelere kayyum atanan 11 Eylül’de internet erişimi kesilmişti. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın 25 Ekim’de gözaltına alınmasından bu yana bu 11 ilde sabit ve mobil internet erişimi sağlanamıyor. Gün içinde çok kısıtlı sürelerde internete erişim sağlanırken, internet erişim şirketleri sorunu tespit edemediklerini ifade ediyor.

HDP Urfa milletvekili Osman Baydemir, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 11 kentte yaşanan internet kesintisini Meclis’e sordu.

Baydemir, bugün verdiği önergede Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a şu soruları yöneltti:

“İnternet erişimin kısıtlanmasının sokağa çıkma yasakları, belediyelere kayyum, belediye başkanlarının gözaltına alınması gibi operasyonlar sırasında kesilmesinin Bakanlığınızla bir ilgisi var mıdır? Varsa kesintilerin nedenini nasıl açıklamaktasınız? 

“Kesintilerin Bakanlığınızla bir ilgisi yoksa hangi kurum merci tarafından hangi gerekçeyle uygulanıyor?

“İnternet kısıtlamalarının yasal dayanağı nedir?

“İnternet kesintileriyle ilgili olarak şeffaflık ilkesi gereği neden bir açıklama yapılmıyor?

“Bir yılı aşkın süredir aralıklarla uygulanan internet kısıtlamaları daha ne kadar süre devam edecektir? 

“Kısıtlamaların içinde bulunduğumuz bu bilgi çağında yurttaşları olumsuz yönde etkilediği tartışmasızdır. Bilgi edinme ve Haberleşme Hakkı’nın da gaspı olan bu uygulamanın yarattığı mağduriyet nasıl telafi edilecektir?”




Yazar Hakkında