İHD: Barış istiyoruz, herkese yaşam hakkı istiyoruz

Bu sabah Hakkâri ili Dağlıca bölgesinde yaşanan çatışmada resmi açıklamalara göre 8 asker ve 7 PKK militanı yaşamını yitirdi 16 asker de yaralandı. BDP Genel Başkanı Selahaddin Demirtaş PKK’ya silahlı eylemlere son verme çağrısında bulunurken, İnsan Hakları Derneği’nden de barış ve sağduyu çağrısı yapıldı.

İnsan Hakları Derneği tarafından Hakkâri’de yaşamını yitirenler için bir basın açıklaması yapıldı. İnsanların en temel hakkı olan yaşam hakkının sonlanmasından dolayı oldukça üzüntülü olduklarını belirten İHD, açıklamasında çatışmalarda yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı ve sabır diledi.

Yaşanılan acıların son bulması için insanı esas alan çözümler son derece mümkünken, tüm söylemlerin artık bir oyuna dönüştürüldüğü ifade edilirken açıklamada Kürt Sorunu’nun çözümü için taraflara seslenildi.

Devletin mutlak güvencesi altında olması gereken cezaevlerinde, insanların artık nefes alamadığına ve yaşamak zorunda bırakıldıkları gayri insani yaşam koşullarına da dikkat çekilen açıklamaya şöyle devam edildi;

 

“Bir daha ölümler olmaması ve Kürt Sorununun çözümü için taraflara sesleniyoruz.

Kürt Sorununun çözümsüzlüğünün bugüne değin on binlerce cana mal olduğu gerçeği unutulmamalıdır.

İnsan hakları savunucuları olarak yaşam hakkını herkes için, her yerde ve her koşulda savunmaya devam edeceğiz. Barış istiyoruz. Herkese Yaşam Hakkı istiyoruz.

Her şeyden önce şiddet son bulmalı, operasyonlar ve saldırılar durmalı, çatışmasızlık ortamı kalıcı hale getirilmelidir.

Hükümetin demokratik ve barışçıl çözüm konusunda gerekli yasal ve anayasal tedbirleri vakit kaybetmeden, biran önce almasını ve tüm devlet görevlilerinin buna uygun davranmasını istiyoruz.

TBMM, tarafların müzakere yoluyla sorunun çözümü için gerekli adımları atması için inisiyatif almalı, bir an önce güven ortamı yaratarak artık bu sorunun çözümünde şiddetin tamamen devre dışı bırakılmasını sağlanmalı, barış için, demokratik anayasa için acil adım atmalıdır.

 Barış istiyoruz.

 

Herkese Yaşam Hakkı istiyoruz.

 

Çok mu?”

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları

Etiketler

Dağlıca